Stop! ….Taper-time!

Zo, die laatste dertiger zit in de beentjes. Ik heb er vertrouwen in dat ik de volgende marathon ook kan uitlopen.  Ik kan dan wel een ‘funrunner’ zijn, maar ambities heb ik zeker! Want die Zeeuwse Kust marathon zegt zelf dat ze de zwaarste marathon van Nederland is. En ik wil ‘m finishen!


Maar nu komt het lastigste stuk van de training: heel blijven en taperen. Als ik terug kijk op mijn voorgaande marathons, ging het hier nogal eens mis. Bijna bij allemaal kreeg ik een griepje in deze tijd. Voor Berlijn zelfs zo erg dat ik nog steeds verkouden was tijdens het lopen.

Maar ook mentaal gaat het vaak mis bij me in deze weken. Heb ik wel genoeg getraind, kan ik het eigenlijk wel echt? Wat haalde je in je hoofd toen je je inschreef? En hé… Voel ik daar opeens een pijntje. OMG ik zal toch niet opeens een blessure hebben?


Vanaf 1 september (precies een maand voor de start) zorg ik er voor dat ik op alles let, en ben heel streng voor mezelf.

Ik wil namelijk tóch nog wat kilo’s kwijt (alleen maar extra ballast) en doordat ik na de Zeeuwse Hardloop3daagse echt bang was voor een blessure aan mijn heupen, ben ik die extra aan het trainen en versterken. Daarnaast doe ik een techniektrainingscursus, ook om blessures te vermijden. Deze laatste had ik natuurlijk beter veel eerder moeten doen, want tot nu levert die me heel veel snelheid op.


Dit houdt in dat ik sinds 1 september: vetarm, (geraffineerde)suikervrij, cafeïne-loos, alcoholvrij en volkorenrijk door het leven ga, mijn trainingen in de gym (minimaal 3 keer per week) netjes uitvoer en mijn geplande loopjes doe.

Ja, het klinkt misschien een beetje overdreven voor iemand die nooit naar de Olympische spelen gaat, maar ik wil dit heel graag heel goed doen. Want een marathon, dat is iets waar ik echt al lang naar uit kijk. Ik heb me precies op 1 januari ingeschreven voor deze.

Ik ben een Zeeuws meisje van origine. Mijn moeder had me al een paar keer gevraagd of ik deze ook wilde lopen. In de lokale krant (PZC) werd er voor geadverteerd. Weet zij veel dat het zo’n hele zware is, over het strand en door de duinen, waarschijnlijk inclusief een lekker windje tegen. Maar goed, ik kreeg het startbewijs van haar . ‘Voor mijn oud en nieuw’ kado.


Op 1 oktober was mijn lieve oma jarig, ze is al een tijdje overleden. Maar dat ik op haar eiland, op haar verjaardag ga lopen, dat geeft me een extra motivatie om nóg beter mijn best te doen.

Het is zo grappig om te zien hoe iedereen zijn voorbereiding doet voor een marathon. Loopmaatjes Hedwig  en Gaby doen het op hun eigen manier. Zij gaan allebei knallen in Berlijn. Ben zo trots op ze! Allebei hebben ze in de voorbereiding met een dikke blessure gezeten, maar nu ‘doen’ ze het weer, en hoe!!

Vorig jaar ging ik Berlijn helemaal niet lekker in. Door die griep, maar had ook echt niet genoeg getraind. Mijn loopmaatje Ian zei me toen: “als je de eerste halve netjes binnen de twee uur loopt, kun je de andere helft wandelen en haal je die medaille ook”. Op die ochtend zelf werd ik door een hele boze Berlijner aangevallen op het feit dat ‘wij hardlopers’ de hele stad lam hadden gelegd en hij nu niet bij zijn auto kon. Gevolgd door een roggel op mijn broek. Ik ging er echt niet lekker in. Wat een feestje had moeten worden, was één grote mentale strijd. Want ik had heus wel sneller gekund.


Deze marathon zal anders worden

Er staat nog één bitste intervaltraining in de planning, en vanaf dan gaan de kilometers omlaag. Dat vind ik best jammer, ik hou van lange duurlopen, mét maar ook zonder loopmaatjes. Gelukkig kan ik vanaf eind november weer lekker lang gaan lopen.


Volgende week ga ik in absolute detox voor 5 dagen, en begin ik ook met Beet-it shotjes.  Vanaf dan ga ik rustig aan weer normaal eten, en vanaf de 28e stapelen volgens de methode van Mirjam van Reijen. Dus pannenkoeken net stroop, winegums en AAtjes. En mijn moeder maakt een grote pan pasta op vrijdag.


Dan nog alleen zorgen dat mijn batterij opgeladen is. (Fysiek en die van mijn telefoon en horloge)

Let’s do this!

Kus van de funrunner met ambities.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: