Dam tot Damloop 2016

De DamtotDamloop wordt traditiegetrouw altijd ongeveer in het derde weekend van september georganiseerd door Le Champion, en is uitgegroeid tot het grootste sportevenenement van Nederland. Behalve de originele wedstrijd over 10 EM, kun je ook kiezen voor de Damloop By night. Ben je een liefhebber van wielrennen?  Er is ook een toertocht en als die opties je niet aanstaan, dan is er ook nog een mogelijkheid om te wandelen. 

Deze race kent ook behoorlijk wat historie. Op 27 augustus 1959 werd dit evenement voor het eerst georganiseerd. Het was bedoeld als protestactie tegen de gebrekkige verbinding tussen Amsterdam en Zaandam, én een manier om druk uit te oefenen om de bouw van de Coentunnel te versnellen. De hele geschiedenis kun je hier teruglezen. 

Het aantal lopers van de 10EM van 2016 is op dit moment nog niet gepubliceerd, maar om je een beeld te geven: in 2015 waren het er 44.723. 

Dat betekent: een evenement met veel startwaves en grote drukte. 

Heel kenmerkend voor de DamtotDamloop zijn het hoge aantal businesslopers en beginnende recreanten. Dit houdt in dat er op het parcours vaak ‘gezellige’ loopgroepjes naast elkaar lopen. Veel mensen aan de linkerkant van het parcour lopen, ondanks de herhalende bordjes van de organisatie  

rechts lopen, links inhalen. 

Als je tijdens de wedstrijd voor een PR wilt gaan, dan is het raadzaam om dat gegeven mee te nemen in je calcullatie. 

De organisatie had via nieuwsbrieven duidelijk aangegeven dat er minder dixies zouden staan voor de startvakken. Maar goed, ‘when you gotta go, you gotta go!’. Met als gevolg dat er dikke rijen stonden op de plekken waar je wel kon gaan. Tip van Peet: neem even wat kleingeld mee en vraag het netjes aan de reguliere horeca of je daar even mag. 

De tassen-inname is zeer goed geregeld, je kunt ze aan de ij-zijde van het station inleveren, en in Zaandam liggen ze op duidelijk gemarkeerde plaatsen weer op je te wachten. 

Het evenement is zeer goed bereikbaar met de trein, de start is aan de centrumzijde van het Centraal station van Amsterdam. Met de auto is het wat minder makkelijk, aangezien er daar weinig parkeerplaatsen. Als je er eentje vind is die  vaak erg prijzig. Na de finish wordt je met pendelbussen terug vervoerd vanuit Zaandam naar Amsterdam CS. Helaas had die van ons geen airco of open raampje, waardoor het erg warm was. 

Voor de start wordt er een warming-up gegeven, maar door de grote drukte moest je uitkijken dat je je buurman niet neersloeg. Het is wel sfeerverhogend en het voelt direct aan als een feestje. 

Het parcour: doordat je de eerste kilometer direct de tunnel induikt, kun je best wat gas geven. Voorin de tunnel staat er een drumband die je kippenvel geeft. Als de tunnel weer omhoog gaat, beginnen er elk jaar wat mensen te schreeuwen, wat eigenlijk ook wel een leuk geluid geeft. Als je de tunnel uit komt, heb je al 2 kilometer op je klokje. Zelf muziek meenemen is niet nodig, om elke zoveel honderd meter staat wel een deejay, een drumband of een zanger/zangeres. Met de uiteenlopende muziekstijlen van hardstyle tot Nederlandstalig, voor iedere muzieksmaak is er wat. Ook staan er genoeg verzorgingsposten van Le champion. Heb je er eentje gemist? Geen paniek! De huishoudens van Amsterdam Noord staan ook met waterposten, winegums, pepermuntjes, banaantjes en sponzen voor je klaar. 

De kilometer-aanduiding is heel helder, en ook voor de finish staat aangegeven hoeveel meter je nog moet. 

Tijdsregistratie gaat via een chip in je startbewijs, en is naderhand  goed terug te vinden via de website. 

Al met al is de dam tot dam één groot feest, waar je niet direct naartoe moet om je PR aan te scherpen, maar vooral om het feest mee te beleven. Want dat is het. Zelfs na de finish is een terrein met een hele leuke band. Daar kun je ook gewoon je herstelbiertjes halen en verder feesten . 

Inschrijven voor deze loop geeft vaak wat stress, veel startbewijzen gaan naar bedrijven of goede doelen. Als je geen lid bent van Le champion, is het vaak lastig om er tussen te komen. Tip van Peet: wacht even tot in de laatste weken voor de damloop, vaak bieden geblesseerde mensen die van hun aan, en via de site is het gemakkelijk om je nummer over te laten schrijven. (Kosten €2,50). 

De PR geeft de de DamtotDamloop 10EM: 

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kleedruimte/kledinginname: ⭐️⭐️ (want er is geen kleedruimte)

Sfeer: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dixies:⭐️⭐️

Algemeen: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Drukte op het parcour: 🏃🏼🏃🏼🏃🏼🏃🏼🏃🏼 (heel druk dus) 

Website: Damloop 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: