De halve van Texel

Voor je het weet zit je weer in de herfst… Bladeren kleuren weer of liggen op het pad, de temperatuur zakt en de regen mag weer komen. Tenminste… Zo zou het technisch gezien moeten zijn. Maar (naar horen zeggen) was het dit jaar voor de derde keer op rij tijdens de Halve van Texel een stralende zomerdag. Strakblauwe luchten en een redelijk hoge temperatuur (23 graden Celcius).

Als je mee wilt doen aan deze prachtige race, dan kun je er maar beter zorgen dat je de avond van 31 januari op 1 februari niks te doen hebt en thuis een werkende computer hebt met dito internetverbinding. Hij is namelijk rete-populair en als je erbij wilt zijn, kun je maar beter je ‘refresh-knop-vinger’ goed hebben getraind. Ikzelf was de gelukkige van zo’n getrainde vinger, want ik zat erbij. Bootstart! 🎉

Het startbewijs moet worden afgehaald in Den Helder, tenzij je al op Texel bent op de zaterdag voorafgaand aan de race, dan kun je hem in Den Burg ophalen. Er stond een lange rij, dus zorg dat je er op tijd bent. Als je namelijk te laat bent, mis je de boot, en is je race dus al over. De nieuwsbrieven worden tijdig verstuurd, alleen is niet alle informatie terug te vinden op de website, waardoor ik persoonlijk even heb mogen zoeken.

Zoals je weet, is Texel een eiland, met een bootverbinding met Den Helder. De aankomst van deze pont op Texel kenmerkt de start van de wedstrijd. Dit betekent dat je met 1499 andere lopers (want meer passen niet) in Den Helder op de pont stapt, op het auto-laaddek. Het wachten op de pont in Den Helder is al een feestje op zich, want er staat een leuke hoempapa-band het moraal op te krikken. Deze band gaat ook mee het ruim in. Daar wordt het pas echt feest.

Je ziet niet veel van het Marsdiep, maar je kunt het wel voelen als de boot is aangekomen op het eiland.  Zowel de 10 kilometer-lopers als de halvemarathonners starten tegelijk. De chip op je startbewijs registreert je tijd als je over de mat op de steiger gaat. Dit punt staat niet heel erg duidelijk aangegeven, dus let op de grond!

De Texel halve marathon had dit jaar (het was de 10e editie) voor het eerst, naast de ketnmerkende ‘bootstart’ ook een eilandstart. Dat betekent dat er naast de 1500 bootstarters, ook nog eens 500 lopers starten vanaf de parkeerruimte op de veerhaven. Deze groep startte op dezelfde tijd, het startschot werd gegeven door de Hoorn van de veerpont.

Dit betekende dat er tegelijkertijd een hele grote groep lopers over de eerste kilometers van het parcour liepen. Snellere en wat minder snelle lopers, en ook loopgroepen die gezellig naast elkaar bleven hangen op de prachtige fietspaden van Texel. Pas bij 6 kilometer, in Den Hoorn, splitste de groep zich en gingen de halve marathonners links, de andere lopers rechtsaf. Voor de mensen die gericht waren op een PR gaf dit wat irritatie, wellicht kan de organisatie voor volgend jaar gaan werken met startwaves.

Over het parcours gesproken: wat is het prachtig! Al direct na het aanmeren staan er toeschouwers je aan te moedigen langs de kant. Vrij vlug loop je richting de duinen van paal 9. Schapen staan te grazen en het prachtige duingras waait een beetje mee met de wind. Voor je het weet heb je de eerste 3 kimometers in de benen. Pas na 7 kilometer krijg je de eerste echt hoogte-verschillen en loop je over de fietspaden die aan de buitenkant van de duinen liggen. Vanaf kilometer 10 loop je direct richting Westerslag, en via de duinen loop je op kilometer 12 over het prachtige strand. Het valt mee, het is ongeveer een kilometer en een beetje, maar met hoog water en het drukke deelnemersveld, heb je de keuze tussen mul zand of natte voeten als je je eigen tempo wilt vasthouden. De duinen weer terug over, daar kiezen de meeste deelnemers eieren voor hun geld en wandelen die omhoog. Vanaf daar komt er een groot gedeelte onverhard parcours. Bij de laatste 4 kilometers staan er veel mensen langs de weg, het lijkt wel of heel Texel is uitgelopen. Bij de laatste kilometers kun je het feest op het plein in Den Burg al horen.


Het finishterrein is goed ingedeeld, na het ontvangen van je medaille kun je doorlopen naar kraampjes met fruit en water, en ook is er een massagepost. Daar heb ik persoonlijk heel fijn gebruik van kunnen maken. Als je wat verder doorloopt, krijg je een heel fijn shirt, met daar achterop zelf alle namen van de deelnemers


Iets verder vind je je tas, en nog iets verder kun je gebruik maken van douche- en kleedruimte. Het plein is heel feestelijk ingericht, en de Texelsche Skumkoppe vloeit rijkelijk. Kijk, die Texelaars begrijpen het concept van de herstelbiertjes.

Met een pendelbus wordt je terug naar de pont gebracht. Vanaf daar is er een goede verbinding met de NS, je zit al snel in de trein vanaf Den Helder naar huis.

De auto kun je parkeren in Den Helder, dat is ook heel goed georganiseerd!

Peet’s Review:

Parcours: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sfeer: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (vooral bij start en finish)

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Dixies/wc’s:⭐️⭐️⭐️⭐️

Drukte:🏃🏼🏃🏼🏃🏼🏃🏼🏃🏼

Kleedruimte/tassen:⭐️⭐️⭐️⭐️

Algemeen:⭐️⭐️⭐️⭐️

Website

2 gedachten over “De halve van Texel

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: