Project Snelle Peet

Ondertussen loop ik alweer langer dan 3 jaar hard. En ondanks dat ik wel een beetje sneller werd door mijn trainingen, ging dat me niet snel genoeg.  

Vaak dacht ik dat het kwam doordat ik niet vaak genoeg trainde, of dat ik juist teveel voor een marathon trainde, en daardoor  niet sneller werd. 


Intervallen, dat was het advies dat ik het meest kreeg. Dus buitenom de standaard rondjes begon ik daarmee. Heerlijk! Maar eh… Hoe snel moet je dan je tempo’s eigenlijk lopen? Eigenlijk weet ik dat nog steeds niet, maar probeer gewoon zo hard mogelijk te gaan, op zo’n tempo dat ik het ook de volgende rondjes kan vasthouden. 

Via instagram kreeg ik een hele goede tip over het inlopen voorafgaande aan intervallen. Dat moet je kennelijk doen in hetzelfde tempo als dat je doet in je ‘rust’ tussen twee rondes. Ok, check! ✔️ weer wat geleerd. 

Maar sinds het gesprek dat ik had tijdens mijn intervalletjes op de baan van Arsenal met Chiel en Alex, ben ik me ook meer bewust gaan maken over mijn looptechniek en loophouding.   


​In eerste instantie werd me aangeraden om een ‘start to run’ te volgen, maar om heel eerlijk te zijn, vond ik dat een beetje een vreemde gedachte, aangezien ik al 3 jaar en 4 marathons in de beentjes heb. Dus zocht ik verder en kreeg een goede tip van Annemiek, de zus van Chiel, die me de techniek-training van Running Holland aanraadde.  

Voor slechts 4 tientjes zou ik worden geanalyseerd en zou ik tips krijgen om mijn loophouding te verbeteren. 

Nou, er moest wel even gesleuteld worden hoor! 

Kijk jij wel eens hoe je loopt? Nou ikke dus niet! Ik liep kennelijk heel erg naar voren gebogen. Wist ik veel! Niemand heeft me dat ooit gezegd. Dit houdt bij mij in, dat ik daardoor ook minder ‘ruimte ‘ heb om mijn knieën op te trekken, om een actievere pas te maken. De grap is, dat ik best een sterke ‘core’ heb, maar dat ik hem gewoon niet gebruikte bij het hardlopen. Dat vond ik wel echt even een eye-opener! 
In de eerste twee lessen leerde ik om mijn bekken te kantelen, en zo dus rechtop te lopen. Dat is al een hele zware opgave, want je gebruikt ineens spieren die normaal lekker konden blijven chillenbillen. In de tweede les leerden we wat loopscholing, kaatsen en skipping. In de derde les moesten we actievere passen maken, en meer knie-heffen. Ook de timing werd belangrijk. In de vierde kregen we specifieke oefeningen die onze houding zou kunnen  verbeteren, bij mij was het vooral het stretchen van mijn heupen, zodat ik grotere passen kan gaan maken. 

Er is echt een wereld voor me open gegaan! WoW! Wat wil ik dit graag allemaal verbeteren en goed doen! Maar wat is het zwaar om ‘anders’ te lopen! Er wordt dan ook aangeraden om het in je normale training slechts een x-aantal minuten, los van elkaar, uit te voeren. Je leert echt opnieuw lopen. 

En vandaag mocht ik naar het Saucony Stride Lab, dat voor vandaag in de All4RunningStore bij het Vondelpark zit. Daar werd mijn loophouding, stabiliteit, balans en mobiliteit helemaal onder de loep genomen. 

Het is echt heel erg interessant om te weten hoe je loopt. En nóg leuker is het, om te weten hoe je kunt verbeteren. 


Ik weet dat ik er helaas iets te laat mee ben begonnen voor de kustmarathon, maar ik ben van plan om volgend jaar een nieuwe, sneller Peet te laten zie tijdens een voorjaarsmarathon. 

Ik heb nu zo’n drang om mezelf te verbeteren! Dit is mijn nieuwe challenge. Ik droom er nu van om net zo mooi te kunnen lopen als al die modellen (zoals Manon) uit de blaadjes. 

Ooit. 

Let’s go to school! 

P.s. Misschien vraag je je af waarom ik niet gewoon op een atletiekvereniging ga, of bij een trainer. Ik werk 5 avonden per week, en daardoor kan ik vaak niet op de dagen dat er trainingen worden gegeven. Ik probeer zoveel mogelijk zelf uit te zoeken, en vind dat misschien zelfs nog leuker.  

4 gedachten over “Project Snelle Peet

Voeg uw reactie toe

 1. Snelheid komt met de jaren. Er moet namelijk heel wat veranderen in je lichaam. Verder wordt je sneller door korte afstanden (tussen 800 en 10000 m) te lopen en dan voluit te gaan, uitgeput over de eindmeet te komen. Natuurlijk moet je daar specifiek voor trainen en genoeg rust inbouwen om blessures te voorkomen. Krachttraining is een must, vooral van de romp en bovenbenen, maar ook de schouders. Voor oudere lopers (ouder dan 30 jaar) zijn extra lenigheidsoefeningen aan te raden.

  Je moet dus heel erg van hardlopen houden om je top te bereiken. De meesten haken af bij het idee om baanwedstrijden te lopen, maar het is wel de meest pure manier van hardlopen. Lopen op de weg en in de natuur is uiteraard veel leuker, wat voor de meesten reden is om zich daarop te concentreren. Je moet wel een beetje een masochist zijn om op de baan te lopen, vooral omdat je bijvoorbeeld met 22 minuten op een 5000 m ruim 5 minuten later finisht dan nummer 1, die jou al tig rondjes heeft gedubbeld.

  Dit kan inhouden dat je de (halve) marathon slechts een keer per jaar kan lopen, omdat je hier heel anders voor traint. Dat zou betekenen dat je een langere voorbereidingsperiode nodig hebt dan 12 weken voorafgaand aan een marathon, plus 3 à 5 weken voor herstel na een marathon. Je traint dan in feite zes maanden rond een marathon, terwijl je de rest van het jaar werkt aan je snelheid en aanzienlijk minder duurwerk doet. Tijdens de marathontraining lever je dan snelheid in, omdat je nauwlijks intervaltraining doet en wat je ervan doet veel rustiger (extensief) wordt uitgevoerd.

  Nogmaals, voor de meesten is het de moeite niet waard. Zij nemen liever genoegen met minder snelheid in de marathon, maar dan wel meerdere marathons en halve marathons per jaar.

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh ja, een goede loophouding scheelt ca. 2 % op de snelheid, terwijl specifieke snelheidstraining aanzienlijk meer kan schelen voor iemand die al een paar jaar traint met alleen duurlooptraining. Een goede loophouding voorkomt uiteraard wel blessures, maar echt veel sneller wordt je er doorgaans niet van.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel mooi en duidelijk geschreven Petra! Heel interessant; ik denk er ook over om zo’n “loopcursus” te gaan doen. Ik loop nog geen jaar hard, en heb ook nog eens platvoeten en doorgezakt enkels.. Heel charmant!😂😂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: