TCS Amsterdam marathon

Na een koude, natte week, werd er droog weer voorspeld met een matige zuidenwind en bewolking. Ongeveer 18 graden. Ikzelf vond het fantastisch loopweer, maar veel mensen vonden het een beetje te warm. 

De marathon van Amsterdam wordt vrijwel altijd zo half oktober georganiseerd. Dit jaar viel het gelukkig niet samen met het ADE (Amsterdam Dance Event), want de stad was al vol genoeg met de hardlopers. 

Amsterdam is, vergeleken met bijvoorbeeld Rotterdam, een hele drukke stad. Zodra je Amsterdam Centraal Station uit loopt, komt de mensenmenigte al op je af. Om een marathon te organiseren in onze hoofdstad, moet je grote delen op slot zetten voor het verkeer. In Rotterdam lijkt dat geen problemen te veroorzaken, voor Amsterdammers lijkt het een drama. 

Tijdens de marathon, gingen op diverse plekken uit het niks hordes toeristen (met rolkoffers) pardoes het parcours over. Bizar! De organisatie had vrijwel het hele parcours afgezet met dranghekken, en ook diverse ‘oversteekplaatsen’ georganiseerd. Maar in Amsterdam houdt niemand daar rekening mee, en veel inwoners zijn vooral erg chagrijnig dat ze niet zomaar hun eigen weg kunnen kiezen voor die ene dag in het jaar. 

Dit getuigt ook uit het feit dat er niet veel publiek langs de kant staat. De organisatie zorgt voor hele leuke deejays en drumbands, maar de Amsterdammers zie je daar geen feestje bouwen. Als ik dan toch nog een keer de vergelijking met Rotterdam mag maken, dat is daar helemaal anders! Het lijkt wel of alle Rotterdammers uitrukken naar het parcours, en daar gezellig een dagje met een biertje genieten van de lopers (of ze uitlachen). Het staat daar namelijk rijen dik! 

Het begint vaak al te kriebelen als je de mail of de brief binnen krijgt op de (digitale) kokosmat. Want daarmee mag je je startbewijs ophalen op de Expo. Ikzelf vind het heel erg leuk om over zo’n expo te lopen, want er zijn vaak leuke aanbiedingen en soms leer je weer nieuwe producten kennen. De expo van Amsterdam wordt gehouden in de Sporthallen Zuid, die vlak bij het Olympisch Stadion liggen. Het ophalen van het nummer is op de dagen vóór de marathon zó gebeurt, maar op zondag kan het wat stress geven. 


Als je de marathon loopt, dan zit er sowieso een functioneel hardloopshirt bij je startnummer, en ik moet zeggen dat ik hem heel leuk vind! 


De expo zelf is goed ingericht, en TCS heeft een hele leuke stand waar je diverse foto’s kunt laten maken van jezelf als SuperHero. 

De Expo is niet heel groot, maar is ruim opgezet. 

Op zondag is er een hele grote drukte om het Olympisch Stadion. Je kunt je verkleden in de sporthallen en je spullen afgeven bij de tenten. Er staan grote borden die je alle richtingen op sturen. Om het stadion staan er diverse kraampjes en stands, waar je nog een energiedrankje of koffie kunt kopen. Het is er heel erg druk, ook bij de dixies. Het is aan te raden om half uur van te voren richting de startvakken in het stadion te gaan, want de stroom van lopers en bezoekers beweegt traag. 

Het voelt heroïsch om het stadion in te lopen met alle toeschouwers en de muziek. 

Doordat je in het midden van het stadion in de startvakken staat, kun je ook de start van de toppers zien! Dat is wel echt cool om te zien! Er wordt echt een feestje gebouwd door de  deejay. De start is ‘rollend’ dus na de toppers kunnen de andere startvakken redelijk snel aansluiten. Tip! Zorg ervoor bij je inschrijving dat je in een goed startvak zit! Omdat er geen ‘pauze’ tussen de startvakken zit, heb je al meteen heel veel mensen voor je voeten. 

En dan ben je los! Je draait links het stadion uit en zet koers op het Vondelpark. Vanaf daar loop je direct door naar het Rijksmuseum, waar je onderdoor gaat. Prachtig! Je loopt er terug omheen, helaas is het pad hier heel erg smal, maar richting de Hobbemakade, om een hele vreemde lus te maken op de Zuidas. Dan loop je richting het Martin Luther Kingpark, waar je ook nog even een random straat indraait om een hele scherpe lus te maken. Niet echt een insprirerende omgeving, maar er is gelukkig wel wat ruimte in het parcours hier om in te halen. Voor zover dat gaat. Het leek wel of we in London liepen, met al die ‘linksplakkers’. Misschien komt het doordat ik in een ‘laat’ startvak zat, maar passeren was echt heel lastig. Vanaf het MLKpark mag je de mooie lus langs de Amstel maken. Langs die prachtige molen, langs het water met het zonnetje op je bol, met een klein windje tegen. Aangezien het daar te smal is voor toeschouwers, is dat echt een stukje waar je blij bent met een goede speellijst of wat aanspraak van je medelopers. Le Champion heeft dat deel van het parcours ‘opgeleukt’ met waterboarders, boten met grote opblaas- Mizunoschoenen en een zanger op een boot die heel toepasselijk het nummer ‘de Woonboot’ zingt. 

Foto: gemeente Amsterdam

Als je eindelijk de brug van Ouderkerk aan de Amstel passeert, dan wert je dat je datzelfde stuk nog terug mag. Ik persoonlijk vind dat geen straf, het is echt mooi daar, en ik weet dat het volgende stuk een redelijk troosteloze bende wordt door het industrie-terrein. Kilometers 26 tot en met 32 voeren je namelijk door Amsterdam Duivendrecht. Pas als je het Park Frankendael ziet, krijg je weer iets te zien van de bewoonde wereld. Op kilometer 36 passeer je brouwerij ’t Ij (een mooie molen) en vanaf daar staan er weer wat meer toeschouwers. In de tunnel die volgt staan de HalfcrazyRunners, die je die extra boost geven.

Foto: Manon dirksen

Je loopt de Stadhouderskade af, langs de Heineken Experience, waar ook de toegang is tot ‘de Pijp’ een druk stadsdeel, waar niet iedereen begrip heeft voor de oversteekplaats. Vlak na kilometerpunt 39 is een verzorgingspost, waar je helaas veel lopers langs de kant ziet zitten. Het schijnt dat dat elk jaar zo is. Maar gelukkig kom je na die drinkpost ook snel langs de cheerzone van de Running Junkies, dat is echt altijd een feestje! Op 40 km duik je terug het Vondelpark in, en met die leuke muziek daar kom je dat park wel door. Ik heb het zelf al eens vaker gezegd, maar het Vondelpark doet mij zelf denken aan het Central Park in New York, waar de finish is van de NY marathon. De laatste kilometers zijn altijd even doorbikkelen. Je gaat dezelfde weg als dat je bent gekomen weer terug richting het Olympisch Stadion. De finish is fantastisch! Het laatste deel ga je onder luid gejuich , applaus en een heerlijke beat over de atletiekbaan de streep over. Dat maakt het wel echt af!


 De medaille voor de marathon is een stuk groter dan die van de halve. Helaas heb ik zelf die van de 8km niet gezien. 


Buiten het stadion krijg je een energiedrankje, water en een stuk banaan. Daar ben je vlak bij de tassen inname en kun je meteen doorlopen naar de sporthallen Zuid, om te douchen en te verkleden. Omdat het voor mij een ‘thuis-wedstrijd’ was, heb ik daar geen gebruik van gemaakt. Ook heb ik niet gekeken of er mogelijkheid tot masseren was. Maar een vriend van me liet me wat beelden zien van de herenkleedkamer, en daar was het echt verschrikkelijk smerig! 

Conclusie: de marathon van Amsterdam is een hele drukke marathon, met een rotstuk vanaf kilometer 28 tot 37 een behoorlijk demotiverend stuk . De ‘highlights’ zijn prachtig, maar die mag je dan ook tweemaal bekijken (1 keer heen en 1 keer terug). Zorg zelf voor aanhang op her parcours, Amsterdam is niet in de cheering-mood op zondagochtend. 

Peet’s Review: 

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️

Parcours: ⭐️⭐️

Sfeer: ⭐️⭐️

Dixies: ⭐️⭐️⭐️

Kleedruimte/douchegelegenheid: ⭐️⭐️

Tasseninname:⭐️⭐️⭐️⭐️

Drukte: 🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻

Algemeen: ⭐️⭐️⭐️

20 gedachten over “TCS Amsterdam marathon

Voeg uw reactie toe

 1. Met alleen de halve marathon voor mezelf en wat anecdotes van clubgenoten als aanwijzing kan ik het met je eens zijn dat Amsterdam met hun rug toegekeerd van de lopers en het parcours deze hardloopmanifestatie ondergaat. Ook de erbarmelijke staat van de kleedkamers kan ik bevestigen van vroeger. En toch blijven mensen massaal komen, behandeld als loopvee door de organisatie. Dat zegt meer over die lopers en hun gemoedelijkheid dan wat anders.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daarom ben ik begonnen met reviews te schrijven. Dan weet je wat je kan verwachten als je je inschrijft voor een wedstrijd. Maar inderdaad, ik ben het met je eens. Ik vind dat Amsterdam een motivatie- schop kan gebruiken en het beter doen. Het is onze hoofdstad!

   Like

 2. Ben heel blij met mijn keuze voor Rotterdam te gaan! Deprimerende stukken kan ik niet gebruiken tijdens mijn eerste Marathon haha. En sorry, maar ik vind de medaille ook echt niet mooi!! Had het er net nog met Chantal over!! Kunnen ze ook wel wat aan doen. (medaille misschien ook een leuk puntje, voor je puntentelling 😉 )
  Liefs, Debbie

  Geliked door 1 persoon

  1. Smaken verschillen Debby! Met de foto erbij mag ieder zijn smaakkeuze erop los laten Haha! Die van Rotterdam was dit jaar ook mooier dan die van vorig jaar! En ook Rotterdam kent wat minder leuke stukken, maar ik denk dat je daar echt gaat genieten.

   Like

 3. Beste Petra
  Wat een leuke blog..
  Wat ik altijd een lastige vind zijn de vergelijkingen en bijzaken zoals de zure Amsterdammers die je überhaupt altijd in Amsterdam hebt..kijk naar het gezeur van de bewoners op de Prinsengracht rond de Gay prid. Ik ben zelf volbloed Amsterdammer en werk ook voor de stad. Dus wat je ook organiseerd er zijn altijd azijn zeikers. Ik ben het dan ook niet eens met het ethousime juist deze keer vond ik de aanmoediging super de sfeer was geweldig. .daarbij wat kan mij het als loper uitmaken dat er wat gezeurd wordt bij de oversteek plaatsen. .juist heel veel respect voor al die vrijwilligers die dat gezeik aan moeten horen..😉 dan die vergelijking tussen Amsterdam en Rotterdam. .neem van mij aan zelfs in de New York marathon der marathons zijn passages die niet tot de verbeelding spreken na de finish schuivelen mannetje aan mannetje voordat je bij je kleding bent.uren wachten voordat je weg mag. En toch is die marathon de mooiste loop ervaring die ik ooit mee mocht maken. Volgens mij gaat het om meer zaken dan supporters aanmoedigingen route (p.s. het rondje Mahlerplein WTC is puur voor het plaatje beelden gaan de hele wereld over..maar waar worden geen beelden van de landmarks getoond) je leest vaak dat lopers het druk vinden in stads marathos en ervoor kiezen om een lokale race te lopen..als het dan toch om supporters gaat lokaal mag je het met de steun van die super vrijwilligers doen. Ik wil alleen maar zeggen het is toch geweldig dat grote stads marathons nog mogelijk zijn..en er is overal wel wat op aan te merken..in een van de reacties lees ik dat Eindhoven aanbevolen wordt…die heb ik gevolgd op tv nou daar zag ik het hele industrie gebied terug dus tja het is maar hoe je het bekijkt..ik vond het gisteren geweldig en heb genoten ondanks dat ook ik de knelpunten die jij beschrijft heb gezien..maar nogmaals waar zijn die niet..misschien moet je er een categorie beleving bij doen..die geef ik 5 sterren..😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie! En je hebt gelijk, elke marathon heeft zijn eigen manco’s en plussen. Ik wil met de Review aangeven wat je kan verwachten van de organisatie, de sfeer en het parcours. Ik hoop ermee te bewerkstelligen dat organisaties kritisch naar hun evenement gaan kijken, en de verbeterpuntjes oppakken. Ik vond het gisteren behoorlijk druk op het parcours, en hoop dat ze wat meer met startwaves gaan werken. Ikzelf heb ook genoten gisteren, ik vond het hartstikke mooi! Maar eerlijk is eerlijk, het is bijzonder dat de marathon zo weinig leeft in onze stad. Want ook ik woon in Amsterdam. Ik heb ook enorm veel respect voor alle vrijwilliger, wat een kanjers zijn dat! Ikzelf heb in Nederland alleen nu de Kustmarathon, in Amsterdam en Rotterdam gelopen, en ben benieuwd naar alle andere marathons die ons land rijk is. De ‘sfeer’ sterren heb ik zo gegeven, in vergelijking met die andere twee marathons. Vandaar. Beleving vind ik ook wel een goed item! Maar die is natuurlijk van iedereen echt anders. Ik kan me voorstellen dat als je vanaf 30 km niet meer lekker loopt door kramp of blessure of maag/darm-problemen, dat de beleving dan een stuk minder is hihi! Ik vind het fijn dat je het zo mooi vond! Ik heb ook echt genoten van alle kilometers! Bedankt voor je comment en wellicht zien we elkaar een keer in het Vondelpark!

   Like

 4. Ik heb de halve gelopen en een fantastische dag gehad. Drink en voedselvoorziening was prima. De sponsjes tot, de muziektrucks talrijk, enthousiaste langs de route super. Al met al top. Twee minpunten: de medaille vind ik een aanfluiting. Bij een rondje Zegerplas krijg ik een mooiere. En de doorstroom bij de drankuitgifte na finish was een ramp… God, wat ging dat langzaam….

  Geliked door 1 persoon

 5. Heb met instemming je blog gelezen, kan mij er helemaal in vinden, óók de 2 magere sterren voor parcours en sfeer. Amsterdam marathon moet het helaas echt van de naam hebben want je merkt amper dat je in een grote stad loopt. Wat dat betreft loopt Rotterdam naar mijn mening mijlenver voor. Pas vanaf km35 vind ik het parcours in Amsterdam aantrekkelijk worden, vanaf de Mauritskade. Daarvoor zijn die rare lussen, dat industrieterrein en Duivendrecht stukken waar je het liefst zo snel mogelijk door loopt. Eindhoven mag dan minder aansprekend klinken, de sfeer was daar echt veel beter, ook bij het stukje industrie waar wel publiek stond.
  In echt grote steden als Parijs, Berlijn, of Londen kan het wel, waarom lukt het dan niet in Amsterdam om een mooie marathon te organiseren?
  Naar ik begrepen heb willen ze het parcours een stuk aantrekkelijker maken zodra de noord-zuidlijn in 2018 klaar is, een route over bijvoorbeeld de Dam behoort dan tot de mogelijkheden. Tot die tijd is de Halve een aantrekkelijkere afstand. (Heb de beide afstanden daar zelf 2x gelopen overigens)

  Geliked door 1 persoon

 6. Ook ik was – voor de tweede keer na 2013 – deelnemer en ja hier en daar zijn er mindere punten die ik al overal heb ervaren. Mijn eerste minpunt vond ik als Belg die op een afstand van 150 km woont toch erg onaangenaam , gezien het warme weer en het feit dat je overal bekertjes krijgt had ik mijn persoonlijke dranken mee , helaas ondervond ik dat je die maar kon inleveren tot op zaterdag 15u. Ik ga echt niet een dag op voorhand 300km rijden om een paar flessen drank te komen deponeren of een hotelovernachting boeken om die reden evenmin. Iedereen ervaart een marathon op zijn manier en ik vond het amsterdamse volk best opbeurend , niet meer of niet minder dan in eindhoven een week eerder ( als organisator kan je moeilijk richtlijnen geven aan de supporters trouwens ) want ja ook daar was ik present. Maar organisatoren overal ten lande een goeie tip …. wil je het doen zoals het hoort …. ga eens een kijkje nemen in Barcelona. Daar laten ze ruim 20.000 lopers los en nergens kreeg ik daar het gevoel te moeten slalommen. Wat ik hier wel had maar daar kan de organisatie weinig aan doen , dat is de fairplay van de lopers zelf die valsspelen als ze zich inschrijven om in een eerder startvak terecht te kunnen , je tijden worden niet geverifieerd…. Ik heb alle lof voor de vrijwilligers , al is het aan een drankpost soms wel eens hectisch , ze doen het toch maar en het zijn de lopers die er een zootje van maken. Maar ook hier een tip …. zorg voor een sponsor die flesjes water ter beschikking stelt , veel handiger als loper en je kan het gewoon op een tafel zetten en moet je enkel wat mensen hebben die het erop zetten. Spaart een hoop vrijwilligers en ik vind flesjes net zo handig als loper dan. Het parcours dan …. het is geen sinecure om 42 km lang mooie plaatsjes te laten zien. Trouwens de ene geniet van een mooi gebouw de andere van een vergezicht over de weilanden …. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het gezellig te maken door bandjes en dergelijke , vond ik prima. Het publiek kan je niet naar de kant van de weg halen maar op dat vlak vond ik Amsterdam en Eindhoven niet anders uitgezonderd dan de laatste twee kilometer in eindhoven zijn geweldig door het massa mensen dat daar staat. Volgend jaar ga ik Rotterdam lopen en natuurlijk staat ook Barcelona weer op mijn lijstje daar is de sfeer toch wat uitbundiger dan in de twee Nederlandse steden

  Like

 7. Leuk stuk! Ik liep zelf mijn eerste halve, afgelopen zondag, en heb echt genoten. Maar ik heb natuurlijk nog niet zoveel vergelijkingsmateriaal, hihi. Mijn eerste marathon hoop ik in 2018 in Rotterdam te lopen, vanwege dat hele lange stuk langs de Amstel durf ik het in Amsterdam niet aan 😉 Maar mocht ik de limiet van 5 uur niet halen (zoals ik nu loop zou ik net buiten de 5 uur binnenkomen) denk ik dat ik toch voor Amsterdam kies. Enne, de medaille voor de 8km is nog een slagje kleiner dan de twee die je hier liet zien 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Peet; je reviews gaan lekker zie ik! Leuk! Nu ik 1 week geen Amsterdammer meer ben, weet ik zeker dat ik de marathon van A’dam ooit aan mijn lijstje ga toevoegen. Blijft de mooiste stad van Nederland -na Arnhem- 😉 …inclusief de azijnpissers ha ha!!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: