One more mile

Sinds de marathon van Amsterdam heb ik iets heel vreemds. Ik meen dat ik het ook ooit bij Gaby heb kunnen constateren, maar sinds deze week weet ik het eigenlijk zeker dat ik het heb: 

Angst voor afstand. 


En dan niet tussen twee personen, want daar ben ik echt niet bang voor. Want als iets goed is, dan is dat zo. Niet voor reizen, of het verlaten van mijn huis. Ik vind het helemaal niet erg om onderweg te zijn. 

Nee ik ben bang om kilometers hard te lopen. Tot 20km gaat het wel, maar ik heb een hele vreemde angst om meer te lopen. Ik loop vaak in Amsterdam, waar je op vrijwel elke kruising wel een bus-tram- of metrohalte vind, dus thuiskomen is niet zo moeilijk. 

Het zit er al een tijdje. Ik had oorspronkelijk in mijn hoofd om zondag de SPARK- marathon te lopen (ja, de hele), maar dat plan had ik begin van de maand al laten varen. Dat, terwijl ik best oké in shape ben. 

Het plan om misschien dan een dertiger te doen zondag, maar alleen als er mensen mee zouden lopen. Dat lukt niet, want iedereen is zondag al druk. 

Ik durf het niet alleen! Normaal ga ik best graag alleen op pad. Maar ik ben bang dat ik het niet (meer) kan. Dat mijn lichaam na 20 kilometer gewoon stopt ofzo. 

Gisteren liep ik, om mezelf te bewijzen dat ik écht wel verder kan, 22km. Dat voelde goed. Maar het volledige vertrouwen is nog niet terug.

En dat uit de (grote) mond van iemand die op 17 april de 60 van Texel wilt lopen. 😱😱😱. 


Ik wil zondag nog steeds een dertiger doen. Misschien dan maar in tweeën geknipt door eerst bijvoorbeeld een halve te lopen, en daar aan het einde van de dag nog 9 kilometers aan te plakken, ik denk dat het zoiets wordt.  

Natuurlijk moet ik mezelf er gewoon weer overheen zetten en het gewoon gaan doen. Maar ik vind het zo vreemd van mezelf. Herkent iemand dit of kan iemand me dat uitleggen? 

20 gedachten over “One more mile

Voeg uw reactie toe

  1. Thanks Debbie! Ja, ik vind het zelf ook heel vreemd. Begrijp ook niet waar het vandaan komt, want ik geniet echt van die lange loopjes. Ik hou ‘het Lint’ even in mijn gedachten, ik loop het liefst waar er meerdere bekenden lopen. Lief dat je meedenkt! 😘

   Like

 1. Ik herken het wel, maar dan uit angst voor een blessure na het lopen van langere afstanden. Zelf merk ik dat het voornemen om een bepaalde afstand/duur te lopen genoeg is om het ook daadwerkelijk uit te voeren.
  Je kan bij twijfel altijd terugdenken aan de marathons die je al gelopen hebt. 30 km is toch easy peasy voor jou 😉
  Check voor motivatie deze documentaire van een ultraloopster eens: https://www.youtube.com/watch?v=G_eCL0lcLAU

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie! Heb je wel (eens/vaker) last van blessures? Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik er eigenlijk al een tijd geen meer heb gehad. En het vreemde is dus ook dat ik weet dat ik die marathons kan (uit-) lopen, maar gewoon toch een blokkade heb. Die documentaire is echt mooi, heb net al een tijd zitten kijken. Bedankt daarvoor en lief dat je reageerde!

   Like

   1. Door te snel te lang/veel te lopen heb ik een tijdje terug 2 blessures gehad. Daardoor was ik telkens een maand uit de “running” 😉 Dus nu neem ik wel standaard een langere rustperiode na een (echt) lange duurloop. Nu heb ik weer een klein pijntje (lijkt op shin splint) en heb daarom maar besloten om de hele week niet te lopen. Maar ik kan het dan toch niet laten om zondag de Mescherbergloop te gaan lopen.
    Maar ik las al dat je genoeg loopmaatjes hebt gevonden voor een eventuele dertiger komende zondag, dus dan komt het helemaal goed. En anders succes bij SPARK. 👍

    Geliked door 1 persoon

 2. Hey Peet, joh! Dat wist ik niet en ik heb er zelf (nog) geen last van gehad. Wel apart…. ik denk dat het een fase is die vanzelf ook wel weer over gaat. Misschien moet je bedenken wat er erg aan zou zijn /kan gebeuren als je bijvoorbeeld. 30 km wil lopen maar t lukt niet. In t ergste geval bel je mij en dan haal ik je op. Komt dus altijd goed! X

  Geliked door 1 persoon

   1. maar serieus: ik ben zondag met het gezin in Amsterdam; als je ergens aan het rennen bent en je redt t niet (geen idee waardoor dat zou moeten komen) dan kan je me altijd bellen!!

    Geliked door 1 persoon

 3. Heekenbaar🙈mijn grens ligt bij 15km. Daar denk ik eigenlijk niet over na en is prima. Maar meer pfff, dat is gewoon een mindfuck …….ik weet dat ik een halve marathon kan en dat niveau wil ik ook heel graag vasthouden. Dus morgen 17,7km op het programma. Gisteren had ik er heel veel zin in, vandaag denk ik ‘wat een eind’ en morgenochtend denk ik ”help😳’ (En als het erop zit ‘Yeah😜’) Het is gewoon een raar psychisch spelletje dat lopen.
  Succes met je beslissing, je voelt zondag wel wat het juiste is om te doen

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel Jo-Ann! Gek is het toch hè? Maar zet hem op morgen met je 17,7 km. Als jij het kan… dan kan ik die dertiger zondag. Denk ik. Hoop ik. 😂😂😂. Ik wist al dat lopen vooral met je koppie is, maar had nog nooit ergens angst voor gehad. Ik vind het wel fijn dat ik het niet alleen heb.

   Like

 4. lieve petra.. is er iets anders sinds je dit gevoel hebt? misschien dat het niet het aantal kilometers is maar toch een achterliggende gedachte? ik zou zelf niet weten wat maar je weet dat je het kan .. dus iets anders brengt je aan het twijfelen lijkt mij..
  en wat het ook mag zijn.. je bent een toppertje! heel veel succes wat je ook gaat doen dit weekend ik zal aan je denken als ik druk aan het werk ben

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, het is me ook totaal vreemd, ik hou enorm van lange duurlopen. Ik ben gewoon bang voor blessures, of zelfs erger. En dat is best vreemd, want ik heb nergens echt pijntjes of voel een blessure aan komen. Het zit echt tussen de oren. Zondag moet ik er doorheen van mezelf. Gelukkig wil Erik met me meelopen in Amsterdam áls ik niet naar Spijkenisse ga. Dankjewel voor je reactie, lief!

   Like

   1. lieve petra heel veel succes morgen .. dit gaat je lukken!! je bent een topper onwijs positief ingesteld en gezond.. je angst is vervelend en lastig maar misschien dat je op deze wijze juist ook wel nog beter naar je lichaam luisterd (kan ik een wijze les van nemen 😉 ) zet hem op en vooral GENIETEN in spijkenisse morgen!

    Like

 5. Hi Petra,

  FEARS ARE THE STORIES WE TELL OURSELVES

  Als ik goed gelezen heb, ga je je grens verleggen door de 60 in Texel te gaan lopen.
  Echt knap !

  Zelf, ga ik , voor het eerst een marathon lopen. Ben nu al zenuwachtig en ook speelt datzelfde stukje angst wat jij beschrijft. Het is makkelijk gezegd maar ga niet in doem senarios denken.
  Goede voorbereiding is het halve werk en 100% achterstaan wat je ga en wil doen.
  Dan gaat het echt wel lukken hoor !

  groetjes
  Simcha

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: