SPARK halve marathon

Voor wie zo aan het einde van het jaar, zichzelf nog één keer wil bewijzen op een serieus traject, is de SPARK loop een fijne optie. 

De Spijkenisse-SPARK marathon begint en eindigt in Spijkenisse en gaat verder vooral door de polders van Nissewaard en langs de Bernisse. Het kan een zware marathon zijn: je kunt je niet verschuilen en het weer heeft overal vrij spel. Dit jaar was het al de elfde editie en het was duidelijk dat er ook veel buitenlandse deelnemers in het veld aanwezig waren.  Deze editie was het buitengewoon goed loopweer voor dit parcour: droog, zo’n 8 graden en vrijwel windstil. 

De start was erg lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Rotterdam CS kun je met de metro naar Spijkenisse, maar vanaf daar moet je ongeveer nog 20 minuten lopen om op de atletiekbaan te komen. Er waren diverse parkeerplekken geregeld voor degenen met de auto, maar als je vroeg was, waren enkele parkeergarages nog gesloten, en de plekken bij de winkels konden voor maximaal 2 uur gereserveerd worden. Even doorlopen dan! Uiteindelijk was er in de parkeergarage van het theater prima genoeg plek. 

Het grote voordeel van de SPARK marathon is wel dat je op de dag zelf nog kunt na-inschrijven. Zeker in deze maand, waarbij het lijkt of iedereen een griepje krijgt, is het fijn dat je op de dag zelf nog kan beslissen. Het was duidelijk dat veel deelnemers net zo dachten, er was een redelijk lange rij bij de na-inschrijving en dan vooral voor de halve marathon. 


Er zijn diverse kleedkamers, die worden verdeeld onder de volledige marathonlopers, die in de grote sporthal zijn en voor de halve, 10km en 5km zijn er in de gebouwen naast de atletiekbaan. In elke kleedkamer was een wc en genoeg douchegelegenheid. Het was er erg proper. Naast de atletiekbaan stonden ook nog wat dixies opgesteld. Natuurlijk wel met een lange rij ervoor. 

Je tijd wordt alleen bruto geregistreerd. Je krijgt een chip, die je vast moet maken aan je schoen. De starttijd is de tijd vanaf het startschot, dus hoe later je de startlijn passeert, hoe meer tijd je al bent verloren doordat je nog niet aan jet lopen was. Alleen je finishtijd wordt dus vastgelegd door die chip. Wel een dingetje om rekening mee te houden als je voor een PR of de winst gaat. 

De route: 

De start en finish zijn op de atletiekbaan, die je eerst 1,5 keer rond gaat, voordat je naar ‘buiten’ mag. Je loopt langs de voetbalvelden en mag dan al snel een dijk op, die de eerste kilometers wat smal is, maar tot ongeveer 8 kilometer wel recht toe- recht aan en eindigt bij Geervliet. Doordat je echt in de polder loopt en door de bocht bij ongeveer 11 km naar links kun je goed zien wie er al voor je lopen. De leuke dijk met de schapen en ook de prachtige polders zijn het mooie, maar helaas een beetje eentonige beeld van deze halve marathon. 


Bij kilometer 16 ga je weer een beetje de bewoonde wereld in, je komt langs een bosje en een park. Zo rond de 17,5km loop je de winkelstraat van Spijkenisse in, waar ook gezellig wat mensen buiten staan om je aan te moedigen. Helaas moet je daarvoor wel een redelijk steile helling op. (Zo voelde het tenminste bij mij aan). Je loopt door en je ziet de molen van Spijkenisse, dus dan denk je dat je er al bent. 


Maar helaas! Je mag nóg een keer een dijkje op om onderdoor een prachtige rode brug, langs de Oude Maas te lopen. Maar gelukkig sla je niet zo lang daarna toch af naar de atletiekbaan. Er staat een fanfare in de lus daarnaartoe te spelen om je kracht bij te zetten voor de laatste eindsprint. 

Ook bij de finish is er een top verzorging geregeld! Bouillon, sportdrank, water. Een mooie medaille, maar ook de mogelijkheid voor massage. Langs het parcours staan overigens om de 5 kilometer goed bemande drankposten. 

Peet’s Review: 

Bereikbaarheid: ⭐️

Parcours: ⭐️⭐️⭐️

Sfeer: ⭐️⭐️

W.c’s: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Kleedruimte: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasseninname: ⭐️⭐️ (in de kleedkamers, niet bewaakt, maar wel veilig) 

Drukte: 🏃🏻🏃🏻

Algemeen: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (tóch vier sterren, want deze loop is door het rechte, niet drukke parcour, uitermate geschikt voor het aanscherpen van PR’s indien het weer het toelaat) 

Website 

2 gedachten over “SPARK halve marathon

Voeg uw reactie toe

  1. Ik iep deze vorig jaar idd geen support en heel geestdodend. Gelukkig liep ik met een goede vriend rn vanaf de 15km liepen we met een groepje. Opzich wel een mooie loop maar koos ervoor om m dit jaar niet te doen. Linschoten had iets meer sfeer
    Maar weer gezellig dames en een goede afsluiter! 👊🏼

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: