Florijn Winterloop 10EM

Het is voor de meeste mensen die rondom Amersfoort wonen elke keer een keuze die ze moeten maken, want deze eerste wedstrijd van het jaar valt vaak samen met een andere knaller van een wedstrijd, namelijk de Saucony Halve van Egmond. Ondanks dat ze totaal verschillend zijn, zijn ze beiden heel erg mooi. 

De Florijn Winterloop vierde dit jaar zijn 30e editie. Hoe deze prachtige loop is ontstaan, dat lees je hier. Het parcour leidt je lang het prachtige natuurgebied Den Treek/ Henschoten, vlak bij Amersfoort. De start en finish zijn bij een plaatselijke voetbalvereniging, waar voldoende parkeerruimte is. Vanaf station Amersfoort CS kun je met bus 80 redelijk dichtbij komen. Deze bus gaat niet heel erg vaak, dus goed plannen is wel aan te raden. 


De kleedkamers zijn schoon en er is voldoende douchegelegenheid. Er staan geen extra dixies, voor zover ik kon zien, maar de start was vlak bij de kantine, daarin waten voldoende toiletten. 

Dit jaar was een beetje anders dan anders voor de wedstrijdleiding (Altis)  van de Florijn Winterloop, want in de nacht van vrijdag op zaterdag had het gesneeuwd. Niet veel, maar tja… wij Nederlanders zijn wat dat betreft niet veel meer gewend, zoals ook te merken was met het openbaar vervoer en op de openbare weg. 

Ondanks dat het een winterloop is, werd er vanuit de wedstrijdleiding besloten om de vroegste wedstrijd, de 10 EM af te lasten. De 5 km en 10km zouden (zoals rond 11 uur werd aangegeven) waarschijnlijk wél doorgaan, maar dat was ook nog niet zeker. 

Dit soort besluiten zijn natuurlijk lastig te maken. Wanneer weet je of je een veilig parcours hebt? Of je de veiligheid van de deelnemers kunt waarborgen? In mijn opinie weet je dat eigenlijk nooit. Er kan wel een plas liggen waar je over uitglijdt, of een onvoorziene kuil. Natuurlijk moet je het parcour nakijken voordat je het vrijgeeft, en zul je als organisatie er zoveel mogelijk aan doen om risico’s te vermijden. 

Het besluit om de loop niet door te laten gaan, werd pas gecommuniceerd rond 10 uur in de ochtend, terwijl de start om 11 uur zou zijn. Wel zou het startnummer voor de 10EM kunnen worden gebruikt voor zowel de 5km als de 10km, want dan mis je nog maar 1,1 km in de totale km’s die je die dag zou lopen. Ik, maar genoeg mensen met mij, kwamen van ver en waren dus al wat uren onderweg om op tijd in Woudenberg te zijn. 

Dan nu mijn vraag aan jullie, de lezers: wat verwachten jullie als je inschrijft voor een wedstrijd in de winter? Ikzelf hou er rekening mee dat het bijzonder koud kan zijn, dat het enorm waait, dat het kan vriezen of regenen of sneeuwen. Dat weet je. Is het niet een beetje betuttelend dat een wedstrijd om de weersomstandigheden wordt afgeblazen? 


Om deze Review zo eerlijk mogelijk te kunnen schrijven ( en natuurlijk omdat ik zelf gewoon wilde lopen) heb ik de ronde van de 10EM zelf (met een groepje van ongeveer 6 man) zelf gelopen. Zonder drankposten en verkeersregelaars, maar dat bleek ook niet nodig. 


De start en finish zijn op sportpark de Grift. Na wat polderweggetjes in te slaan, kom je na 3 km bij het prachtige natuurgebied van Den Treek. Van kilometer 6 tot 9 loop je langs een weg, maar aan de rechterkant blijf je bij het natuurgebied. Als je dan weer afslaat, ga je pas echt door de bossen en loop je over zandweggetjes. Na 11,5km sla je de bewoonde wereld weer in en zie je prachtige landhuizen. De laatste kilometers loop je over hetzelfde stuk als de eerste 3 km, weer tot de finish bij het voetbalveld. 


Ik heb deze loop twee jaar geleden ook al eens gelopen. Ik weet nog dat de eerste twee kilometers toen vooral heel erg druk waren. Het pad is ook slechts zo’n 3 m breed in het begin, en er zitten ook wat bochten in. De rest van de paden waren erg fijn, met weinig bochten en prima asfalt. Alleen vanaf km 9 zit er een stuk in met keitjes. Die waren nu erg glad. Ongetwijfeld heeft de leiding het besluit tot afblazen genomen op basis van de gladheid op dit stuk. 

Mijn conclusie: het parcour was prima te lopen. Zeker met trail schoenen. Misschien dat het baanrecord niet zou worden verbroken, maar dat weet je als loper. Had de organisatie eerder moeten laten weten dat er een kans bestond dat het zou worden afgelast? Ja zeker, eerdere communicatie had kunnen bijdragen aan minder boze en teleurgestelde mensen. Als ze het maar op vrijdagavond hadden laten weten, dan hadden lopers zelf kunnen besluiten om wel of niet op een glad parcour te lopen en/of de reis te maken. Dan hadden ze ook niet zelf dat besluit hoeven nemen als leiding. Eigen risico, dat dan wel. Was de geboden oplossing afdoende? Niet voor mij, want ik koos juist voor se vroege start i.v.m verplichtingen later op de dag. 

Peet’s Review: 

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️

Parcours: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Sfeer: ⭐️

W.c’s: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Kleedruimte: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasseninname: ⭐️⭐️ (in de kleedkamers, niet bewaakt, maar wel veilig) 

Drukte: 🏃🏻🏃🏻

Algemeen: ⭐️⭐️⭐️

Website 

Conclusie: een mooie loop, zeker een aanrader maar dan volgend jaar graag betere communicatie vanuit de organisatie. 

2 gedachten over “Florijn Winterloop 10EM

Voeg uw reactie toe

  1. Wat gaaf dat je hem alsnog hebt gelopen!
    ik begrijp wat je zegt over de communicatie; mensen komen van ver, dan is het veel te laat om dit een uur voor starttijd af te lassen.
    En het is idd een WINTERloop… Dan verwacht ik ook de meest barre omstandigheden. Maar goed.
    Krijgen de mensen hun geld terug, die er niet voor hebben gekozen om de 5 of de 10km te lopen?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: