Saucony Halve van Egmond

Deze halve marathon is een ware klassieker in hardloopland. Hij wordt ook wel ‘de pomper van Egmond’ genoemd. Het is voor velen de eerste wedstrijd van het jaar, en wat voor één! Het is jaarlijks een gevecht tegen de elementen, want door het onbeschutte deel op het strand heeft wind vrij spel, je bent afhankelijk van de getijden op de kwaliteit van het strand, en daarna krijg je nog wat klimmetjes voor je kiezen door de duinen. De slogan “Find your strong” is wel echt van toepassing op deze halve marathon.


Omdat Egmond niet zo’n groot dorp is en doordat er ongeveer 12.500 deelnemers op het evenement af komen, wordt Egmond vrijwel helemaal afgesloten voor verkeer. Le champion zorgt ervoor dat je met pendelbusssen kunt worden vervoerd vanaf Heiloo CS of vanaf parkeerplaatsen in Alkmaar. De buskaartjes kun je direct bij je startbewijs bestellen. Op de terugweg moet je rekening houden met een lange wachttijd voor de bus. Zorg ervoor dat je geen belangrijke afspraken hebt staan na de wedstrijd, of zorg ervoor dat je direct terug gaat.


Een grote sporthal is de plek waar je je kunt verkleden en waar je met je loopmaatjes kunt afspreken. Er staan tafels en bankjes, waar je aan kunt zitten en er staat een deejay om er helemaal een feestje van te maken. Er zijn kleedkamers waar je je kunt omkleden/ douchen als je dat wenst. In de sporthal zijn schone wc’s, daar moet je voor betalen. Maar op het parkeerterrein staan heel veel dixies/plaskruizen. Ook in je startvak staan nog dixies. Ook op het plein voor de sporthal kun je je tas afgeven. Heel gemakkelijk, je kiest zelf waar, met de sticker die je op je startnummer plakt, kun je onthouden waar je hem hebt afgegeven.

Om bij de start te komen moet je ongeveer 800m richting de boulevard lopen en daar worden de diverse startvakken aangegeven. De start is gefaseerd en afhankelijk van je startvak.


Het parcours: Na de start loop je richting de hoofd strandopgang in Egmond aan Zee en ga je direct het strand op. Het was een treurig gezicht om al die dode zeesterren te zien dit jaar, het was lastig om ze te ontwijken. 

Over het strand loop je 7 km tot Castricum aan Zee; Bij deze afslag tref je een zanderige klim en kom je het Noordhollands Duinreservaat binnen. Dit jaar stond daar geen verzorgingspost, zoals voorgaande jaren. Je  loopt 1 km over de onverharde heuvelachtige Vlewoscheweg, daarna ga je rechtdoor naar de

Kennemerduin Camping Bakkum. Er volgen verharde wegen tot Egmond via de Van Speyklaan, Herderslaan en Van Oldenborghweg. Via de Bloedweg kom je Egmond aan Zee weer binnen. Dit is een behoorlijke heuvel! Gelukkig staan daar veel mensen langs de kant om je aan te moedigen! Je loopt richting de vuurtoren, waar de laatste klim je te wachten staat. Vanaf de vuurtoren is het nog 200 meter tot de finish.

Er staan diverse drankposten, allen met water, isostar en banaantjes. Er is er ook eentje op het strand, maar die stand in het mulle zand, dus veel lopers sloegen die eerste over. De eerste drankpost na de strandovergang liet even op zich wachten, dus wellicht een tip voor volgend jaar: tóch even dat bekertje pakken op het strand!

De finish is altijd heel fijn, want je hebt dat irritante klimmetje bij de vuurtoren net nog gehad! Ook daar staan veel mensen om je aan te moedigen, iets dat je wel een beetje mist over de rest van het parcours. Helaas stonden er ook geen fanfares of drumbands. Bij de finish wordt dat goedgemaakt, net zoals in de sporthal.  Bij de finish krijg je een (mooie zware) medaille , een flesje isostar en een plastic poncho om je warm te houden tot aan de sporthal.


Voor mij persoonlijk is deze halve marathon elk jaar heel speciaal, waardoor? Dat lees in mijn verslag van vorig jaar, hier.

Peet’s Review:

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Parcours: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Sfeer: ⭐️⭐️⭐️

W.c’s: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Kleedruimte: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasseninname: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Drukte: 🏃🏻🏃🏻🏃🏻🏃🏻 (vooral in de duinen, die paden zijn erg smal)

Algemeen: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Website

3 gedachten over “Saucony Halve van Egmond

Voeg uw reactie toe

  1. Ik vond het jammer dat we dit jaar na de start gelijk het strand op gingen. Voorafgaande jaren renden we eerst een rondje door het centrum van Egmond. Dat was leuk omdat er altijd veel publiek stond. Ik vraag me dan toch af waarom ze dat niet meer doen. Vaak uit winstbejag. Een paar honderd dranghekken huren is niet gratis….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: