Anima Sana in Corpore Sano 

Anima sana in corpore sano  (Latijn) betekent “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Het is een vaak aangehaald citaat uit een van de satiren (Satire X) van de Romeinse dichter Juvenalis.

Dit citaat komt uit de volledige zin: Orandum est ut sit mens sana in corpore sano, wat zoveel betekent als “Een mens moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam.”


In mijn vorige persoonlijke blog schreef ik over mijn angst om veel kilometers boven de 21 te maken. Ik was bang dat mijn lichaam zou ophouden met fit zijn, dat ik blessures zou krijgen en dat #nevernotrunning zou omslaan in #nomorerunning. Ik kreeg hele lieve reacties, maar vooral ook nuttige tips van Henny Verheugen, crewbaas en trainer van Team Vroem,  die via Gaby even een boekwerk schreef. Ik heb daar veel aan gehad. Daarom wil ik het hierbij ook met jullie delen… Wie weet help ik jullie hiermee over de drempel:

Hallo Petra,

Ik las je blog en herken je gevoel. Zonder opdringerig of zo te zijn, een paar ervaringen waar je misschien iets aan hebt.

Wat je beschrijft is een bekend fenomeen. Grenzen verleggen vraagt meestal durf, ook al zijn het grenzen die je al eens over bent gegaan. Er zijn wel een aantal oplossingen/trucjes die je kunt gebruiken:

– In plaats van de lange duurloop, kun je ook doubles doen. Dat zijn 2 trainingen op 1 dag. Bijvoorbeeld een 21k en 9k. Voor het trainen van het duurvermogen werkt dat net zo goed als een lange training. Extra voordeel is dat je twee keer hormonen aanmaakt om te herstellen en extra bloed rondpompt;

– je kunt ook dubbeldekkers doen, dat zijn twee langere afstanden op opeenvolgende dagen. Bijvoorbeeld een HM op zaterdagmiddag en op zondagochtend. Zeker als je na de 1e training niet teveel gaat eten en de 2e training nuchter loopt, train je de vetverbranding.

– loop van punt naar punt. Neem de trein, bus of laat je afzetten op 30k van je huis. Je weet dat je weer naar huis moet en loopt dat makkelijker. Als veiligheidsmaatregel kun je een parcours kiezen met stations en/of bushaltes.

– loop rondes van minder dan 10k. Mentaal lastig om rondes te lopen, maar je kunt dan altijd afbreken als het fysiek niet gaat.

– spreek met iemand af die het laatste stuk met je mee naar huis loopt. Dan heb je iets om naar uit te kijken en steun op het laatste deel.

Ik vind het belangrijk dat lopers zelf kunnen lopen en niet afhankelijk zijn van anderen of van hulpmiddelen. Om te leren luisteren naar je lichaam en geest, maar vooral ook om door te zetten en jezelf te motiveren. Bij de 60K zul je het ook vooral zelf moeten doen. 2017 wordt zwaar met hoogwater op het strand, dus nog belangrijker om sterk te zijn..

Best wat mogelijkheden om je vertrouwen weer terug te krijgen. Heel veel succes. Henny


Ik heb het zelf als volgt gedaan: eerst een lus van 23 km, totdat ik weer thuis was, om vervolgens mijn standaard rondje van 7 km door het Westerpark eraan te plakken. Ik durfde het zelf nog niet aan om alleen van A naar B te lopen. 

Ik heb er ook bij stil gestaan waar die angst nu toch opeens vandaan kwam. Mijn lieve collegaatje Michelle stelde me een goede vraag: ben je niet te streng voor jezelf, dat je alsmaar verder, harder en sneller wilt? Toen werd ik even stil… want ja, ik wil dat ook! Stilstaan is voor mij geen vooruitgang. 

Daarnaast merk ik ook dat ik me stiekem naar jullie toe probeer te bewijzen: dat ik écht wel sneller kan, beter & verder. Mijn goede voornemen voor 2017? Onthouden dat ik het voor mezelf doe… 

De personen die me volgen, me aanmoedigen en inspireren? Ik vind het zó fijn dat jullie er zijn! Maar tussen mijn oren moet ik onthouden dat ik mezelf niet moet gek maken met al mijn bewijsdrang  (Gek was ik trouwens al hoor 😂😂😂)

Want laten we eerlijk zijn… hardlopen is 10% fysiek maar 90% mentaal. Alhoewel ik fysiek nog wel even aan de bak moet… maar dan wel met een gezonde geest in een gezond lichaam. 

Amen.


Originele Latijnse tekst van Satire X:
orandum est ut sit mens sana in corpore sano.

fortem posce animum mortis terrore carentem,

qui spatium vitae extremum inter munera ponat

naturae, qui ferre queat quoscumque labores,

nesciat irasci, cupiat nihil et potiores

Herculis aerumnas credat saevosque labores

et venere et cenis et pluma Sardanapalli.

monstro quod ipse tibi possis dare; semita certe

tranquillae per virtutem patet unica vitae.
Nederlandse vertaling:

We moeten bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Vragen om een dapper hart dat de angst voor de dood niet kent,en de lengte van het leven als minste der natuurgaven acht, elke inspanning verdraagt en toorn noch verlangen kent,het zwoegen van Hercules hoger acht dan de lusten, banketten en zachte kussens van Sardanalalus. Wat ik u aanbeveel kunt u uzelf bieden;de enige weg naar een vredig leven is deugdzaamheid. (Vertaling door Paul L. Jansen)            #WANTITMORE 

9 gedachten over “Anima Sana in Corpore Sano 

Voeg uw reactie toe

 1. prachtig blog meis. al zullen sommige mensen (zoals ik) ook gewoon GEEN lange afstandsloper zijn en het ook niet willen worden, haha! dan moet je dingen niet gaan forceren.
  ik geloof wel dat jij prima lange afstanden kunt lopen! je loopt zo makkelijk?! je moet alleen voor jezelf bepalen of je daar over heen durft/wilt/kan.

  ben het met je eens dat je moet hardlopen voor jezelf en je niemand wat moet bewijzen, behalve jezelf. heb wel is twijfels bij mensen op social media, of zij zich niet teveel vergelijken/laten opjutten met/door anderen.

  genieten van het lopen staat voorop. iedereen is anders, iedereen loopt anders. iedereen heeft een ander doel.

  je bent een toppertje meid, laat ons nog lang van die mooie glimlach en je loopjes genieten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel liefie! En het is toch ook wat hè? Met die Social media.. ik moet gewoon mezelf blijven en gewoon doen wat ik leuk vind: hardlopen. Want als ik dat doe ben ik op mijn gelukkigst. En eigenlijk weet ik ook wel dat ik het kan. Ik had alleen al weer een bepaalde tijdslimiet voor mezelf in gedachten voor die 60. Ben ik hierbij vanaf gestapt. Lief dat je reageerde schat, en fijn dat jij ook weer lekker aan het hobbelen bent. 😘

   Like

 2. Hey Petra Herman hier aan de andere kant. “Een gezond geest in een gezond lichaam” en lekker lopen wat jij leuk vindt en niet wat anderen vinden. Ikzelf als Running Instructor zegt dat ook altijd, je loopt voor jezelf en niet voor een ander maar je kunt jezelf altijd uitdagen omdat “je lichaam meer kan dan je denkt”. Zelf vindt ik de 10 tot 15 genoeg met een uitschieter naar een halve omdat ik voor die uitdaging ga en me niet laat gek maken door andere runners voor een hele….waarom ??? Dus wat Debbie aangeeft mee eens. Petra ik vind je een topper….echt hardlopen is leuk en blijft leuk ook in andere vormen daarvan. Tot gauw in cafe Stout….ja ja ja nu echt 🙂

  Trouwens mooi he dat heel veel mensen op Anima Sana In Corpore Sano ook runnen

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik hou van de 30ers…..
  De enige afstand waar ik geen druk voel van tijd. Geen wedstrijd maar een “reis”
  De enige afstand waar ik aan de start sta om te lopen als training en om km’s te maken en dus niets te bewijzen heb. Ik geniet van het rustige tempo en de omgeving…geen druk…niets te verliezen.
  30ers voor mij ook qua leeftijd de jaren waar alles op zn plek valt. De rust terug keert en de druk om je te bewijzen meer en meer verdwijnt…

  Je weet dat ik graag met je mee loop/fiets/reis
  Topper!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel lieve Chantal! Ik ben mijn liefde voor de dertigers weer aan het hervinden, met als begin die op oudjaarsdag. Het is inderdaad zo… een dertiger die eigenlijk in wedstrijdvorm wordt gestart geeft veel minder druk dan ‘DE halve’ of DE hele. Misschien omdat er zo weinig in wedstrijdvorm zijn. En die dertiger gaan we doen! 😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: