Vondelparkloop day& night

De Vondelparkloop heeft een mooie historie op zijn naam staan. Begin jaren ’70 werd het voor het eerst georganiseerd door de Amsterdamse Brandweer Sport Vereniging (ABSV), door een man die niet zo hard ging, maar wel veel liefde voor de sport had. In de tussentijd is de organisatie van ABSV via ATOS overgegaan naar de huidige organisatie, atletiekvereniging Phanos Amsterdam en Running Matters. Het is heel leuk om meer over de historie te lezen, dat kun je hier doen…  Het is vooral bijzonder omdat je altijd brandweerlieden langs het parcours ziet staan, dan weet je nu waarom. 

Light The Night.

De Vondelparkloop kent sinds enkele jaren ook de “Light The Night” editie. Dit wordt georganiseerd op de avond voorafgaande aan de dag-versie en start rond 19.00 uur. Het parcours is 10 km, dat zijn 3 rondjes om het Vondelpark. Deze ‘funrun’ wordt gestart met een warming-up, er zijn diverse lichteffecten langs het parcour en op diverse plekken staat een deejay hitjes te knallen.  

Foto: Running matters
 

Door het late tijdstip is het lekker rustig in het park, je zult niet snel last hebben van rondfietsende toeristen of wandelaars, dus als je voor je PR gaat, kun je dat prima doen. De start is echter over een smal gedeelte van het parcours, dus zorg dat je óf helemaal vooraan of helemaal achteraan loopt, zodat je direct kunt aanzetten wanneer je over de mat komt. De tijdsregistratie van zowel dag als nacht gebeurt via een chip in het startbewijs. Verder is het parcour redelijk duidelijk. Tel voor jezelf wanneer je voor de derde keer een rondje hebt gedaan en duik dan de afslag finish in. Ik begreep dat er tóch iemand nog een ‘rondje van de zaak’ had gedaan tijdens deze editie. Bij de finish kreeg je een bijzondere medaille, sportdrank of water en een cliffbar. 

Race the Day. 

De Race the day kent verschillende onderdelen. In de ochtend is daar een kinderloop, de wedstrijd over 10 km, en voor de recreanten  de 3,5km, 6,7km. In de middag start de recreantenloop over 10km. Het parcours is hetzelfde als de nacht-editie… drie rondjes van hetzelfde door het Vondelpark. De dag-versie heeft geen bijzondere aankleding, maar er staan wel veel mensen langs de kant ter aanmoediging, wat de sfeer heel gezellig maakt. 

Bereikbaarheid: Parkeren in Amsterdam is altijd verschrikkelijk. Als je al een plekje vindt, dan betaal je je blauw. De organisatie raadt dan ook aan om met het openbaar vervoer te komen. Via Amsterdam CS kun je op diverse trams stappen en ben je zó bij het leidsche plein, vanaf waar het nog minder dan een kilometer lopen is naar de start. Tijdens deze editie was de start verplaatst vanaf het Stayokay Vondelpark naar het midden, richting het Openlucht theater en het Blauwe Theehuis. Vorig jaar was ik erg te spreken over de het Stayokay: verwarmd verkleden, normale w.c.’s en thee en koffie. Ook kon je daar veilig je tas achterlaten. Helaas kon daar dit jaar kennelijk geen gebruik van gemaakt worden. Hierdoor lieten de faciliteiten een beetje te wensen over: er was geen (verwarmde ) kleedruimte, het wc-hokje was te klein voor alle deelnemers en vooral tijdens de night-editie stond er een lange rij bij de te huren kluisjes. Ook tijdens de night- editie konden lopers zich voor de start nog warm houden in het Theehuis, maar daarna konden ze niet meer zomaar naar binnen, omdat er een besloten feest was georganiseerd. Tijdens de dag versie was dat wat fijner, na de finish kon je in elke horeca gelegenheid. Maar als je daar niet naartoe wilde lopen, kon je gebruik maken van de foodtruck(s) met koffie en pannenkoeken in het start/finish gebied. Ondanks dat de organisatie wel duidelijk heeft getracht warme ruimte te fasciliteren, was het niet helemaal geslaagd en daardoor helaas wel een minpuntje in deze review. De Olympisch Stadionloop wordt ook door Phanos georganiseerd, en daar konden ze het mijns inziens niet beter doen. 


In het hele Vondelpark stonden verkeersregelaars, zodat de fietsers en wandelaars gebruik konden blijven maken van de paden in het park, zonder de lopers te storen. Goed geregeld! Vorig jaar ging dat iets minder goed (overstekende toeristen met tandem, fietsers die tussen de lopers bleven fietsen) 


De ‘Race the Day’ is uitermate geschikt voor een aanval op je PR, mede doordat er Pacers zijn voor diverse tijden. Ook goed geregeld!

De medaille van de night- & day versie zijn trouwens dezelfde. Ik vind de medailles bij de Vondelparkloop wel erg origineel: dit jaar is hij gemaakt van beton, vorig jaar was’ie van plexieglas en ik vernam dat er ook al een houten versie is geweest. 

Daarnaast is de Vondelparkloop ook onderdeel van het circuit ‘Rondje Mokum‘. Altijd leuk als je een snelle loper bent, of als je gewoon voor het herinneringsshirt gaat. 
Peet’s Review: 
Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Parcours: ⭐️⭐️⭐️ ( drie rondjes van hetzelfde, maar wel door het prachtige Vondelpark)

Sfeer: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (Light the night krijgt er eentje extra: ⭐️)

W.c’s: ⭐️⭐️(lange rij)

Kleedruimte: –

Tasseninname: ⭐️⭐️

Drukte: 🏃🏻🏃🏻 (alleen vanaf de start is het wat te druk)

Algemeen: ⭐️⭐️⭐️

Website 


Bedankt ‘Running Matters’ voor de (gratis) foto’s! 

4 gedachten over “Vondelparkloop day& night

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: