Kilometervreter 

Het blijft een vreemd fenomeen.. je loopt een 10 kilometer wedstrijd en je hardloophorloge zegt dat je 10,1km hebt gelopen. Als je het gesynchroniseerd hebt naar je hardloopapp, zit je er er ook weer naast. 

Ik heb vorig jaar, tijdens de Rokjesdagloop, mee mogen kijken hoe het parcours precies volgens de richtlijnen van de AtletiekUnie wordt opgemeten. Men neme een fiets, met op de juiste manier opgepompte banden. Op die fiets wordt een apparaatje bevestigd dat het aantal toeren telt, het aantal keer dat een wiel draait. Dan wordt er precies, met een meetlint, een afstand van enkele meters uitgezet. Het aantal toeren dat het wiel maakt, wordt berekend op die afstand.  Op die manier weet je dus hoeveel toeren per meter en hoeveel meter per toer. (Kun je het nog volgen?) Doordat die ijking op verschillend aantal meters wordt gedaan, krijg je een 99% zekerheid dat je een goede meting doet. 

Dan wordt het parcours uitgezet. Met de fiets wordt dat parcours precies nagemeten. Wel de “jan-Jaap-Korteweg” methode… dus de bochten zo krap mogelijk. Zo moet je dan uitkomen op de afstand die de wedstrijd moet zijn. Het kan zijn dat de eerste keer de finish nog een paar meter moet worden verlegd, maar ach… In elk geval ben je er zeker van dat je dus die afstand hebt afgelegd. Tijdens wedstrijden niet teveel zig-zaggen dus en lekker kort door de bocht,is mijn devies. 

Met je horloge of app werkt dat anders. Het werkt via GPS. Dit is wat Runnersweb daarover te zeggen had: 

GPS staat voor Global Positioning System. GPS-apparaten bepalen de afstand met behulp van satellieten, waarmee ze in verbinding staan. Volgens onderzoeksleider Peter Ranacher is er echter geen sprake van een continue communicatie tussen je horloge of smartphone en de satelliet. Het is meer een kwestie van een zeer frequente check. Ranacher vertelde aan Runner’s World: ‘Als je je GPS meeneemt tijdens je training, vorm je een soort van spoor, een zogenaamde GPS-track. Een GPS-track bestaat uit een reeks opeenvolgende GPS-posities van plaatsen waar je je bevond.’

Een GPS-apparaat houdt niet continu al je bewegingen bij. Het pingt vaak je locatie, wat wil zeggen dat hij frequent de coördinaten registreert van de plek waar je je bevindt. De afgelegde afstand wordt bepaald door de optelsom van alle afstanden tussen de opeenvolgende pings. Deze methode kan, aldus Ranacher, leiden tot twee soorten fouten.

* De eerste wordt een interpolatiefout genoemd. Als je GPS je locatie niet vaak genoeg pingt, zal het onderschatten hoe ver je loopt. ‘Stel je voor dat je langs een cirkelvormige baan loopt en je GPS registreert in de tijd dat je de ronde loopt slechts vier posities. Je GPS-track lijkt dan op een vierkant, terwijl het een cirkel zou moeten zijn.’

*De tweede, meer algemene fout is de meetfout. Elke keer dat een satelliet probeert je locatie te achterhalen, kan het er iets naast zitten. Als je horloge of telefoon probeert de afstand tussen de laatste twee pings te meten, zal de lijn langer zijn dan wat je eigenlijk op dat moment liep. Deze kleine fouten zorgen samen voor een toename van het aantal kilometers dat je loopt.

Het hele artikel kun je trouwens hier terugvinden. 

Sinds ik zowel mijn Garmin naar Strava als Runkeeper synchroniseer, kloppen mijn afstanden en tijden helemaal niet meer. Zoals je (misschien) weet, pauzeer ik mijn horloge bij rode verkeerslichten of op plekken waar ik moet stilstaan. 

Bijvoorbeeld tijdens foto-momentjes. Strava neemt de pure gelopen tijd wel over, maar Runkeeper niet. Het lijken soms compleet andere workouts! 


Het komt heel vaak voor dat Strava er bij mij 100 meter afsnoept. Daardoor loop ik vrijwel standaard gewoon 100 meter extra. Want ja, ook ik ben zo iemand die liever op het ronde getal eindigt. Ik heb het een tijdje los kunnen laten, maar nu kriebelt het toch weer. Het is alleen niet te doen als ik alledrie de apps wil houden. (En ja, dat wil ik heel graag)

Garmin heb ik om mijn horloge te synchroniseren, met Runkeeper ben ik begonnen, daar staan mijn allereerste kilometers in, Strava heb ik, omdat het zo’n leuke sociale app is, je kunt kijken met wie je een wedstrijd hebt gelopen en het was de eerste app voor mij, waarmee ik op Instagram de statistieken van mijn loopjes mee kon delen. 

Sinds vorige maand (Runkeeper) en deze maand (Garmin) kun je ook direct de statistieken van je loopjes posten op social. Dat ziet er dan zo uit: 

 
Bij Garmin kun je nog een beetje schuiven met de positie van de tekst op de foto. Maar daar zienje geen pace. Bij de andere twee moet je al meteen rekening houden met ruimte voor de tekst onder (en boven). Daarnaast is het logo  van Runkeeper wit. Daardoor kan het wat vreemd overkomen op een deels witte achtergrond. 

Het blijft leuk speelgoed, die Apps en het horloge. Ik blijf ze gewoon allemaal houden. En die (kilo-) meter vretende apps? Ik doe nog wel een extra rondje om mijn kilometers af te ronden. 

4 gedachten over “Kilometervreter 

Voeg uw reactie toe

 1. Leuk hoe je ermee omgaat. Mij doen de ronde getallen niets, maar ik zal wel alles achter de komma vermelden. Tegenwoordig ga ik regelmatig ook bewust zonder Garmin op stap. Ik weet dan wel globaal het aantal kms en de tijd maar het maakt me zoveel rustiger. Ik zet soms wel eens wat op Insta of Twitter en op Facebook zet ik alleen wedstrijdtijden. Wel hou ik alles voor mezelf bij in een Excelletje.

  Groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 1 persoon

 2. De afstand die ik met mijn Tomtom Spark 3 loop, wijkt ook altijd af met Strava! Ik loop met mijn Tomtom watch, ik sluit hem aan de computer en zo wordt de afstand in Strave gezet! Maar die afstand is vaak een stuk korter dan wat ik dus heb gelopen volgens Tomtom!?

  Geliked door 1 persoon

 3. Nou Sherlock, je hebt het goed uitgezocht allemaal! 😉 Weer wat geleerd.
  Ik herken het zelf niet van die 100 meter. Ik sync garmin met Strava en Endomondo en daar zit eigenlijk nooit een verschil in.
  Zelf heb ik autopause aangezet op mijn Garmin en dat werkt erg goed naar mijn mening. Inderdaad erg leuk die gadgets en sportapps, soms wel jammer dat je er “bijna” niet meer zonder kunt. (if it’s not on Strava it didn’t happen )

  Like

 4. Als je een accurate afstand en snelheid wilt, raad ik je de stryd voetsensor aan. Je Garmin neemt dan de snelheid (pace) in realtime en afstand over van de voetsensor. De stryd is zo nauwkeurig dat hij niet gekalibreerd hoeft te worden, dus opladen en aan je schoen. Kost alleen 230 euro’s, maar dan heb je wel wat… plus je krijgt op de garmin website al die extra data van de voetsensor zichtbaar bij je run.

  Dezelfde verbazing als jij, had ik na een 10 mile race, waarbij mijn horloge aangaf dat ik 16,7 had gelopen ipv 16.1 …

  Meer info hier:
  http://fellrnr.com/wiki/Stryd

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: