Ups & Downs

Wanneer ben je een atleet? Dit is de definitie: “Een atleet is in de oorspronkelijke betekenis van het woord een persoon met bovengemiddelde fysieke eigenschappen (kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen), die daarmee wordt gezien als potentieel deelnemer aan fysieke activiteiten en in het bijzonder wedstrijden” Ik denk zelf dat iedereen die actief sport (maar wel met een gezonde gedachte erachter), zich een atleet mag noemen. Zeker in de hardloopwereld mag vrijwel iedereen zich inschrijven voor wedstrijden. Toch willen de meeste hardlopers, nadat ze een basisconditie hebben opgebouwd, behalve genieten van het hardlopen zelf, graag sneller worden.

Want hoe maak je het verschil, als je sneller wilt worden met hardlopen? Hoe kun je jezelf boosten? Hoe kun je sneller worden dan de buurman?

Dat vroeg ik me af. Over langzame lange duurlopen wordt gezegd dat ze je langzamer maken. Zoals je misschien weet, ik ben geen trainer, ik train niet volgens een schema en wil alles het liefste zelf uitzoeken. Dus ging ik op onderzoek uit.

Het eerste dat geroutineerde hardlopers vaak roepen is: “Ga intervallen!”.

noosa

Het woord interval heeft verschillende betekenissen. Het woord is afkomstig van het latijnse intervallum, tussenruimte, dat oorspronkelijk een militaire term was om de ruimte tussen de palen van een verschansing aan te duiden. (bron: Wikipedia)

Wat is houdt het in en wat gebeurt er met je lichaam?

Een intervaltraining is een training waarbij je afwisselend je lichaam een fysieke grens over laat gaan, gevolgd door een herstelperiode. Tijdens die intensieve tijdsinterval wordt je lichaam moe. Je komt in je anaerobe trainingszone terecht, waarbij je lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar eiwitten. Hierdoor raak je overmatig verzuurd. In de “rust” krijgen je spieren weer zuurstof en kunnen ze herstellen. Hierdoor leert je lichaam het melkzuur te bufferen en verdragen. Hierdoor wordt je sterker en neemt je snelheid toe. Als je een intervaltraining netjes uitvoert, zie je je maximale hartslag elke interval een beetje toenemen.

foto zeedijk

Door interval training vergroot ook het aantal haarvaten, dat naar je spieren loopt, met als gevolg verbeterde bloedvoorziening en zuurstofafgifte. Ook train je de koolhydraatstofwisseling en neemt je glycogeenvoorraad toe. Doordat je verschillende eindeloos kan variëren, blijven je trainingen spannend en je spieren blijven daardoor geprikkeld.

Doordat je je lichaam extra hard laat werken tijdens het interval gaat je lichaam zich aanpassen om dat hogere tempo beter aan te kunnen. Op langere termijn kun je het tempo dan ook steeds langer volhouden.

Na zo’n intensieve training wordt er altijd aangeraden om rust te houden. In elk geval een dag. Als je hard hebt getraind, zul je dat ook wel fijn vinden, want dat melkzuur gaat kristalliseren en die naaldjes zorgen voor je spierpijn. Goed drinken, en rusten en blijven ademhalen! Dan is het zo weer weg.

Persoonlijk hou ik ook van “intervallen” op grotere schaal in mijn trainingsweken. Zeker naar een marathon toe, of in mijn geval, mijn eerste ultra, zorg ik voor weken met hogere aantallen trainingskilometers (meestal 4 op een rij), gevolgd door een week met veel minder kilometers. Dan kien ik het zo uit, dat in de 2 weken voor de marathon er beduidend minder kilometers worden gemaakt. Is dus ook een soort interval. Want poeh! Rust houden is echt lastiger dan je denkt!

Word ik ooit een topatleet? Nee, dat denk ik niet. Dat heeft te maken met mijn leefstijl en mijn focus. Daarnaast mis ik de aanleg om echt snel te zijn. Maar ook ik wil graag de beste versie van mezelf worden. In het hardlopen, maar ook in het “normale leven”.

Of dat de intervallen zullen zorgen dat ik sneller word, zal de tijd leren.

Ik vind het belangrijk dat ik mezelf blijf prikkelen om beter te worden, want op deze manier hoop ik ook andere mensen te kunnen stimuleren om het beste van zichzelf te maken. Meer kun je niet doen in deze wereld, toch?

Ook in het echte leven heb je ups & downs nodig om beter te worden. Want als je je dalen niet kent, kun je niet genieten van je pieken.

En ik denk dat alleen in de duursport mensen er gelukkig van worden als alles bergafwaarts gaat, denk je niet?

Haal het beste uit jezelf en geniet van je Ups, maar af en toe ook van je Downs

Een gedachte over “Ups & Downs

Voeg uw reactie toe

  1. Je komt op 90% van je capaciteit met gewoon duurlopen die je telkens wat langer maakt zeggen ze. Ik doe geen interval omdat ik er de pest aan heb en ook omdat ik langzamer herstel doordat ik ouder ben. Het blessurerisico is ook groter. Dan maar iets minder snel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: