Beemster Erfgoed Marathon

Zondag, Moederdag, 14 mei. Het is misschien niet de meest praktische datum om een hardloopfeestje te organiseren, maar desalniettemin was dit hardloopevenement al vroegtijdig uitverkocht. 

Vorig jaar werden Gaby en ik door Hedwig op deze marathon gewezen. Het is de marathon- afstand, met een duidelijke start en finish, maar er is geen tijdsregistratie en vrijwel geen wedstrijd- element. Een fun run dus. Of toch niet helemaal? 


Aangezien zowel Gaby als ikzelf het onwijs gezellig leken om dit avontuur samen aan te gaan, was Gaby er vorig jaar als de kippen bij toen de inschrijving opende. In totaal deden er 850 deelnemers mee aan dit evenement, en daarmee was het uitverkocht. De hele marathon, maar ook de halve, kon solo, in duo’s en in trio’s worden afgelegd. De wissels mag je zelf bepalen. Sommige duo’s wisselden na de halve afstand, anderen na 10 en er waren zelfs hele snelle koppels bij die het na 800m deden. Dat maakt dat het een erg toegankelijk evenement is. 

Als je als duo gaat, is het de bedoeling dat er eentje fietst en de andere loopt. Dat gaf natuurlijk even een uitdaging, want hoe konden we daar aan aan fiets komen?. Gaby kon via via een auto met trekhaak en een fietsendrager lenen, dus zij kon zelf haar fiets meenemen. Het is ook mogelijk om de fiets op de trein te zetten en dan 10 minuutjes te fietsen naar de start.  De trio’s konden ook een tandem gebruiken die de organisatie had geregeld. 

De auto kon worden geparkeerd op de parkeerplaats van een voetbalvereniging. Vanaf daar was er een heel schattig pendelbusje van Beemsterkaas.


De fiets werd voorzien van een bordje en kon worden geparkeerd. 


Wij hadden de fietstassen volgepropt met water en krentenbollen, plus onze warmere kleding. Dat bleek allemaal compleet overbodig! 

Het startterrein was heel erg gezellig ingericht. Er was muziek, een duidelijke info-balie in het Beemster Ford en de tassen-inname en kleedkamers allemaal duidelijk aangegeven en ruim. 

Er was zelfs een speciale “echte WC”- kar ingehuurd. Je weet wel, zo eentje die je ook kan doorspoelen met water. Echt een luxe! 

De start verliep in fases, want het parcours in het begin was niet heel erg breed. Daarnaast heb je doordat je met duo’s werkt, behalve lopers, ook fietsers op de weg.  Elke startwave werd opgewarmd door een leuke instructrice. De bel was het startschot en hoppa! Daar gingen we voor 42,2 km bewegen. De vele vrijwilligers gaven de diverse routes goed aan en zorgden voor veilige oversteken. 

Wat maakt deze marathon nou zo speciaal? Het feit dat je ongeveer om elke 5 kilometer even bij een boerderij of een restaurant stopt om een streekproduct uit de Beemster te proeven! Ja echt! Je stopt dus met hardlopen, kunt een bekertje water drinken, maar je krijgt ook een heel menu aan heerlijkheden te proeven! 


Voor zowel Gaby als ikzelf was dat even wennen. Stoppen?! Whut?? We zijn aan het lopen! Dus bedachten we dat er eentje bleef lopen, terwijl de fietser dan het lekkers ging ophalen. Dat plan mislukte, omdat we daardoor de wissel om de twee kilometer helemaal misten. Dus we vonden het toch beter om allebei dan maar even te kijken wat er was. 


Sommige boerderijtjes hadden hele zangkoren ingehuurd om het gezellig te maken! Dat is weer eens wat anders dan de drum- of fanfarebands die je meestal tegen komt. 

Je loopt over lange dijken, met als toeschouwers veel koeien en wat schapen, maar ook gewoon door een koeienstal heen! Heel erg leuk om dat ook eens mee te maken als “city slicker”. Doordat je met andere  koppels loopt en fietst, heb je snel leuk contact met elkaar. Het heerlijke weer speelde ook mee aan de goede sfeer die er hing in de Beemster. 


Er staat wel wat publiek langs de kant, maar het is natuurlijk niet de marathon van Rotterdam, dus verwacht daar niet teveel van. De organisatie heeft op het einde wel echt een hele leuke oplossing bedacht: je loopt door de knuffelzone, een extra motivatie om door te lopen! 

Het is echt een leuke manier om zo je land te leren kennen, want de Beemster heeft prachtige looppaden.  Ik wil daar best nog eens een leuke duurloop doen. 


Bij de finish kreeg je behalve een mooie multicolour medaille, ook een glas prosecco in je handen gedrukt en een tasje met allerlei lekkers uit de Beemster, met een boekje met kortingscouponnen voor winkels in Purmerend en nog meer informatie.  Bij de inschrijving zaten ook consumptiebonnen voor een pastasnack. De lange bierbanken en de band zorgden voor veel gezelligheid na de finish. Helaas waren we onze bikini’s vergeten, want je kon ook heerlijk chillen in een hottub, of gemasseerd worden. 


Deze marathon is echt een aanrader voor iedereen die een gezellige sportieve dag wil beleven met zijn of haar loopmaatje. 

Gaby en ik hebben deze loop als een lange interval training gezien, we hebben ook lekker doorgelopen. Maar je kunt er best een tijdje over doen hoor, het is echt heel erg leuk! 

Peet’s Review: (PR)

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Parcours: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Sfeer: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (vooral doordat je het samen kan doen en de “smaak”-momentjes) er staat onderweg niet heel veel aanmoediging. Behalve de super knuffelzone in”Verloren Eind”
W.c’s: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kleedruimte: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Tasseninname: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Drukte: 🏃🏻
Algemeen: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Website 

2 gedachten over “Beemster Erfgoed Marathon

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: