Insta- stress

Wie ben ik? Ik ben Petra, ben onlangs mijn marathon- leeftijd gepasseerd en zit in een hardloopcrisis.  
Ik loop nu 4 jaar hard, heb in die tijd 6 officiële marathons gelopen, 1 officiële ultra en heb tientallen, dan niet honderdtallen hardloopevenementen de revue laten passeren. 

Foto: Andy Astfalck

Ik heb nog net geen 5000 volgers op insta, bijna 900 hardloopmaatjes op Strava, Facebook zegt me dat ik door de 2300 “vrienden” heb. Dit schrijf ik niet om ermee op te scheppen. Verre van. 
Ik schrijf dit omdat het me op dit moment benauwd. Klinkt waarschijnlijk een beetje gek. Als er iemand een insta-Slet is, dan ben ik het wel. Maar ik besefte me afgelopen weekend dat ik er teveel in doorschiet. 


Als ik een rondje ga lopen, begint het met de outfit. Het liefst trek ik een combinatie aan die ik nog niet eerder aan heb gehad. Alles moet ook nog matchen, dus dat kan best een gedoe geven. Het liefste natuurlijk van de nieuwste collectie van Asics.

Vervolgens bedenk ik vooraf waar ik wil gaan lopen, want van tevoren heb ik al een idee over wat voor soort foto ik wil posten. Een urban achtergrond, natuur, een grafitti, een weg, een paadje met leuke achtergrond. Ook daar pas ik mijn outfit op aan. Dan is er nog de stress van het posten op een bepaald tijdstip, het moment waarop je volgers het meest actief zijn. En dan het continue volgen van commentaar en likes….

Gaat ver? Het gaat nog verder… 
In juni organiseert de RunnersWorld Rotterdam de Daily Mile challenge. Elke dag minimaal een mile hardlopen. Vind ik altijd een goede stok achter de deur om toch te blijven trainen. Mijn “seizoen is duidelijk de herfst, winter en voorjaar. Ik ben niet op mijn best in de zomer. Het is echt niet zo moeilijk om tijd te maken voor ongeveer 15 minuten hardlopen. Het kost bijna meer tijd om je in outfit te hijsen. Wat dacht je van het maken van een foto, die bewerken en er een tekst bij zetten? Dan ben je in totaal een uurtje verder. 
Dit weekend had ik enorme kiespijn. Ik moest die mile nog lopen. Ik had pijn, maar goed, rennen met kiespijn zou het niet erger of minder erg maken. 

Mijn collega en vriendinnetje vroeg me of ik wel helemaal lekker was. Ik ging zitten en legde haar uit wat de challenge inhoudt. Ze vroeg me: wat kan je er dan mee winnen? “Nou, eigenlijk niks” was mijn antwoord. Elke hardloper weet dat het lopen op zich altijd al een grote waarde heeft. Haar vraag zette me toch aan het denken. Ik vond het erger voor de mensen die mij volgen. Ik voelde de schaamte dat ik ze in de steek aan het laten was. Iedereen zou in mijn Strava kunnen zien dat ik had gefaald. En ik had donderdag ook al gefaald in Scheveningen. Ik had 5km gelopen tijdens de pré- curacaomarathon, maar met een startbewijs voor 10km. Officieel had ik dus mijn eerste DNF achter mijn naam. Dat terwijl ik altijd #NeverGiveUp loop te scanderen. 

Ja mensen. Ik schaam me. Peet.. die altijd alles aan kan, heeft lopen verzaken. 

Wat zouden mijn volgers wel niet van me denken?!


Buitenom de kiespijn heeft mijn lijf echt een klap gehad van de Zestig van Texel. Ook mentaal heb ik daardoor een terugslag te pakken. Mensen zeggen me dat ik er trots op moet zijn, maar dat ben ik nog steeds niet helemaal. 

Daarnaast heb ik voor mezelf niet een groot genoeg doel in mijn gedachten om mezelf te motiveren keihard te trainen. Vreemd genoeg vind ik sneller worden niet belangrijk genoeg, lijkt wel. Terwijl ik dat wel echt wil. 

Foto: Ton de Best

Ik heb het idee dat mensen mij zien als de selfie-makende, live-verslag gevende, altijd lachende Peet. En dat beeld heb ik natuurlijk zelf geschapen. Dat is ook wat mijn volgers nu van mij verwachten, dat is waardoor ik ASICS Frontrunner ben geworden. Ik zit daar met 29 gepassioneerde hardlopers, die ongeveer elke week bij een wedstrijd het podium halen. En dan heb je mij, met nog een paar andere vriendinnetjes. Begrijp me niet verkeerd, ik voel me bevoorrecht dat ik deel mag uitmaken van het team. Maar begrijp je mijn dilemma? Ben ik eigenlijk wel goed genoeg? Is dit het nou? 
Wat wil ik nou eigenlijk en waarom? 
Ik heb besloten om een insta- en hardloopvakantie te nemen. Even alles los te laten. Even de gedachten op een rijtje zetten. Even niet mezelf die insta-stress opleggen. 
Daarnaast ben ik op zoek naar een nieuwe baan, het liefst in de horeca, ergens in Nederland, bij voorkeur in een grote stad. Dus mocht iemand wat langs zien komen… 
Je begrijpt het vast. Ik moet weer even aarden. Mezelf hervinden en dan weer volle kracht vooruit. Even een stapje terug om uiteindelijk met 200% vooruit. Zodat ik misschien andere mensen weer kan inspireren met wat ik doe voor mezelf. Want dat zou toch het allerbelangrijkste moeten zijn Peet first… 
Mijn excuses dat deze blog op een groot klaag festijn lijkt. Zo zwaar is het leven echt allemaal niet. Ik hou van hardlopen, dat verandert niet! En ik vind het heel erg tof dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in wat ik uitspook. Ik hoop alleen dat ik even die vakantie mag pakken. 

13 gedachten over “Insta- stress

Voeg uw reactie toe

 1. Ooooh gekkie… trek eens 3 x je lekkerst zittende broek aan… al loop je elke dag in hetzelfde we vinden je toch wel leuk… zo’n lief en enthousiast mens ben je… dikke knuffels ❤❤❤

  Geliked door 1 persoon

 2. Groot gelijk Petra, eerst aan je zelf denken nu. En pak die vakantie geniet van leuke dingen om je heen ook al zijn ze nog zo klein. Je zal zien dat die glimlach weer komt en je plezier terug vind.

  Neem je tijd en geniet

  Wilco

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Petra,

  Ik ken je helemaal niet dus ik zal er niet uitgebreid op in gaan maar ik blog zelf ook en loop ook 4 jaar hard en mijn 6e marathon komt er bijna aan… wat dat betreft lijken wij al een beetje op elkaar (niet qua uiterlijk hoor haha). Ik herken hetzelfde maar op een kleinere schaal. Ik heb niet zoveel volgers/vrienden/likes op insta, blog en Facebook als dat jij hebt maar dat komt misschien ook omdat ik wat minder druk bij mezelf leg terwijl ik wel druk voel hoor. Elke keer weer bloggen (wat heel leuk is) maar toch wil je het voor je gevoel zo leuk en goed mogelijk doen, tijdens events kom ik de nodige (hardloop) vrienden en -bekenden tegen, op Facebook en Instagram probeer je ook af en toe wat leuks te posten etc. Je verwoordt je gevoel die ook wel voor sommige (of misschien wel meeste) andere mede bloggers/influencers geldt (in ieder geval ook voor mij).

  Goed van je om even nu aan jezelf te denken en dan weer terug naar hetgeen hoe het begon (hoe lastig dat ook is want je zit nu in een hele andere fase met je blog, Frontrunners functie en verschillende social media accounts. Maar uiteindelijk gaat het erom dat jij gelukkig bent met hetgeen wat je het liefste doet de rest is bijzaak 🙂

  Succes en keep strong!

  Groetjes,

  Moesy
  RunwithMoesy

  Geliked door 1 persoon

 4. Lieve Petra! Wat doe je jezelf aan? Rustaaagggg! Je energie, enthousiasme, kabaal maken van jou een leuk mens en dat is waarom mensen je volgen. Die leuke outfits zijn zooo bijzaak. Fijne vakantie!!! Tot na de zomer 😁 Ellen

  Geliked door 1 persoon

 5. Oh lieve Peet. Zo mooi geschreven!! Nog een extra gave van je die je niet mag vergeten. Iedereen heeft wel eens ups and downs. Geniet maar eens van die verdiende vakantie!! ❤️❤️❤️ Nog steeds heel trots dat we samen in het Asics Frontrunner team zitten!!! Xxxxxx

  Geliked door 2 people

 6. Hi Petra,

  Je hebt het jezelf een tijdje moeilijk gemaakt maar nu mag je het jezelf een tijdje makkelijk maken.

  Jij hebt met grote aantallen te doen maar dat zijn alleen maar getallen. Het is even een kick maar wat is het echt? Zelf blokkeer ik allerlei accounts alleen maar volgers verzamelen en verder niks. Ik blijf mezelf en vind mezelf goed genoeg. Regelmatig zet ik op Insta gewoon een andere foto van iets wat ik leuk vind met #nogoals en #enjoy Dan gaat het maar even niet over hardlopen. En in de zomer neem ik een blogpauze van 2 maanden. FB en Twitter doe ik ook maar het is alleen handig voor erbij. Ze doen er niet echt meer toe volgens mij. Dus kies een dag waarop je updates plaatst en zeg tegen je vrienden dat je ze echt liked maar even niet kunt volgen. Je echte volgers op alle social media blijven wel en gunnen je je rust. Het is net als met hardlopen. Quality counts. Je wordt niet beter van junk kilometers, junk food en junk volgers.

  Enne …. ik blijf je volgen hoor, groetjes,

  Dorothé

  Geliked door 2 people

 7. Peet dit getuigd van grote moed door je eigen kwetsbaar op te stellen. Ook bij de beste gaat het veleens niet volgens plan . Ze zeggen sterker door strijd . Na regen komt zonneschijn . Hoge pieken diepe dalen.
  ik blijf grootte bewondering houden niet alleen richting jouw maar iedereen die een grote passie uitstraald.
  En nu weer lopen en nu eens een keertje zonder insta foto en dergelijke kan heel ontspannend wezen maar ook heel vreemd .

  Geliked door 1 persoon

 8. Ha Petra, Ik lees en bekijk af en toe je posts op. facebook. Nu las ik voor het eerst je blog. Een heel goed, eerlijk stuk. Neem lekker vakantie en veel succes met het vinden van een nieuwe baan! Groet, Daan

  Geliked door 1 persoon

 9. Hè hè eindelijk de echte Petra!
  Ik ben afgehaakt bij al die geposeerde, altijd lachende (in mijn ogen) gemodelleerde Petra. Niet de persoon Petra maar het beeld dat je van jezelf (wil geven) geeft, dit geeft mij een heel onecht gevoel. Je bent mens, leef, sport en geniet voor jezelf niet voor je volgers.

  Geliked door 1 persoon

 10. Lieve Petra, wat ben je toch een mooi mens. Even een time out voor jezelf even een reset en go again. De wijze waarop jij je energie ophaald is echt super en ik weet zeker dat je je doelen die je jezelf stelt ook weer zult behalen. Nu hoop ik dat je een heerlijke vakantie hebt hoe je deze ook indeelt en een moment krijgt om alles goed te bedenken en tot rust te komen. Heeel veel succes en ik blijf je volgen hoor !!! 😘 En ik hou me voelsprieten voor je open als ik een baantje voorbij zie komen hihi

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: