Reflexions 

Sinds de Zestig van Texel heb ik lopen kwakkelen. Met mijn motivatie, maar ook met mijn gezondheid. Mijn heupen waren erg gevoelig geworden na Texel, daarom heb ik die eerst een lange tijd laten herstellen. 

Mijn motivatie krijg ik meestal terug als ik meedoe aan een challenge. Helaas werkte dat ook niet zo goed als gehoopt en daardoor moest ik de Daily Mile Challenge in juni ook laten gaan, met (mede daardoor) ook een Social media pauze. 

In die twee weken heb ik goed nagedacht over mezelf, mijn lijf en mijn doelen. Gelukkig kan ik op de afgelopen tijd terugkijken als een leermoment. 

Waardoor had ik zoveel last van mijn heupen? Had ik nooit eerder gehad. Mijn trainingen had ik goed opgebouwd, zelfs mijn laatste lange duurlopen gingen helemaal goed. Ik keek kritisch naar mijn loophouding en kon maar één constatering doen: ik had helaas weer een hele dikke vette haklanding. Texel was 17 km strand. Ken je die uitdrukking van “met je hakken in het zand?”. Nou, ik wel! 

Het is eigenlijk ook heel logisch, je moet extra kracht gebruiken om weer af te zetten, omdat je jezelf afremt met je hak. Vandaar dat ik project #heeltotoe in het leven riep en met grote dank aan de trainers van de #ASICSAmsterdam, die me met loopscholing en directe aanwijzingen de juiste loophouding aanleerden, kan ik nu over grotere stukken een nette voor/middenvoetlanding inzetten. 

Aangezien ik dat graag goed wilde uitbreiden, heb ik nu zelfs de hulp in kunnen schakelen van mijn teamgenoot Valentino Saparuwe, die me één op één loopscholing en training geeft. Hij is me zó aan het bijschaven, dat mijn loophouding zo ergonomisch mogelijk wordt. Dus dat probleem is getakeld. Ik ben echt dankbaar voor de hulp die ik krijg aangeboden💕. 


Maar dan terugkomend op de motivatie. Als je niet lekker loopt, kom je ook niet in de runnershigh. En daar ben ik stiekem toch echt wel aan verslaafd. Ik denk dat je lichaam een ingebouwd mechanisme heeft, dat als je rust nodig hebt, je ook niet in die high “mag” komen. Door weer met leuke mensen hard te lopen, is de lol in elk geval weder gekeerd. Pas toen ik meeliep met de Free Friday Night run van Phanos, was ik voor het eerst weer in de wolken. Doordat je achter Pacers aanloopt, plus een route volgt waar je niet zo vaak voor verkeerslichten of andere hinder hoeft te stoppen, kom je in een continue cadans. Ik heb ooit gelezen dat dit ervoor zorgt dat de continue “klap” in je hersenen die endorfines vrij maken. Dus voíla! Ook mijn motivatie is terug. 

Goals. Om ervoor te zorgen dat ik ook echt gemotiveerd zou blijven, had ik met Gaby afgesproken dat we beiden onze PR op de halve marathon wilden aanscherpen, wel te verstaan in Eindhoven, op 8 oktober. Mijn eerste doel is om mijn PR op de 10km aan te scherpen, dan tijdens de Dam tot Dam mijn PR op de 10EM, gevolgd dus door een PR in Eindhoven. Klinkt heel logisch. Maar toch vond ik die doelen niet genoeg om gemotiveerd te blijven. 

Een bezoek van John (insta: @hardlopendeboer) liet me nadenken over wat ik een doel vond dat bij me zou passen: we zouden samen de 50 van Winschoten gaan lopen. Ik was meteen enthousiast, want dan zou ik revange op Texel kunnen nemen. Helaas door wat ingrepen, moest ik dat plan al snel in de prullenbak gooien. Wat nu dan? 

Vorig jaar liep ik de marathon van Amsterdam. Twee weken na de Kustmarathon. Ik woon in Amsterdam en vond het heerlijk dat ik met de fiets naar de start kon en ook weer terug naar huis. Ik was vorig jaar echt van plan om een PR te zetten. Doordat ik niet genoeg doorzette, was dat niet gelukt. Na de start stond Sunny Schippers (@mistermarathon op insta). Ik volg hem al een tijd en zie hem als een grote inspiratiebron. Aangezien hij vrijwel elke maand een marathon kan lopen, had ik hem om advies gevraagd, of het raadzaam was om überhaupt te starten in Amsterdam. Na de finish wilde ik graag met hem op de foto. Hij vroeg: “heb je je PR verbroken?”, waarop ik met schaamrood op de kaken “nee” moest antwoorden. “Dan mag je niet met me op de foto”, was het antwoord. Ik had net die marathon gefinisht en kwam 5 minuten tekort. Janken dus. 😢. Ik heb dus nog een appeltje te schillen met Amsterdam. Maar vooral: ik wil dat fotomomentje met Sunny! 


Daarnaast merk ik dat ik toch het liefst een kilometervreter ben dan een Sprinter. Ja, natuurlijk wil ik sneller en beter! Maar ik hou van lang en ver. 

Mijn doelen staan vast! 

En wat betreft mijn werksituatie: ma een goed gesprek en wat zelfreflectie moet ik ook bedenken dat het gras altijd groener is bij de buren. Voorlopig weet ik waar ik sta, wat ik heb.  Het nieuwe baan- zoeken houd ik voorlopig alleen bij atletiekbanen. Bedankt iedereen voor alle tips en het doorsturen van vacatures. Jullie zijn te gek!💕 

Dan de insta- stress: die heb ik voorlopig niet meer. Ik maak over het algemeen geen foto’s meer tijdens mijn trainingen. Die doe ik veel serieuzer dan voorheen. Ik heb een fotosessie gehad met Seth Profet en heb daardoor even genoeg goede foto’s om te posten. Alleen hele speciale momentjes hebben een andere foto nodig. Dit geeft me echt veel meer rust. Natuurlijk komt er weer een tijd dat ik ze zelf weer maak, maar voorlopig kan ik even vooruit. 

Foto: Seth Profet

Hoe zit het met jou? Neem jij ook wel eens de tijd om terug te kijken? 

Foto: Gaby

9 gedachten over “Reflexions 

Voeg uw reactie toe

 1. Mooi lieve Peet! Zo fijn dat je je mojo weer terug hebt, zin hebt, je blessure over is, je werk ok is en dat je zulke fijne loopmaatjes hebt die je helpen!
  Zet m op met je trainingen maar dat gaat vast goed komen kanjer!

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn Petra dat je je morivatie weer hebt teruggevonden en dat je een “nieuwe weg“” bent ingeslagen. Dat je niet op de foto mocht, dat snap ik even niet 😨, maar in ieder geval veel succes bij je trainingen en het behalen van je onlangs gestelde doelen. Ik blijf je volgen……. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Minder hoogtepunten en evenementen maken mijn loopleven evenwichtiger. Soms wil ik wel leuke loopjes ‘snacken’, maar ik hou altijd mijn basisdoelen goed in de gaten en ik ben nou eenmaal op een leeftijd dat niet alles meer (tegelijk) mogelijk is. Daar pas ik mijn ambities op aan.

  Fijn dat je weer je jouw modus hebt gevonden. Het blijft leuk om je te volgen.

  Groetjes,

  Dorothé

  Like

 4. Lieve Petra…je verhaal klinkt toch wel een beetje als een gevalletje van wel heel erg veel willen èn moeten…waarom moet het verder, harder èn sneller. Dat is toch niet een doel op zich? Aan je techniek werken is altijd prima en daar wordt je beter van maar niet per definitie ga er je harder door of kom je er verder mee!

  Mijn ervaring is dat wanneer je doel weer genieten wordt de prestatie in welke vorm dan ook van zelf komt. In die volgorde vooral.

  Vooral blijven genieten is een prestatie op zich.

  Je wordt natuurlijk ook omringd met mensen die van jouw inspirerende enthousiasme blij worden en daarvan hun deel opeisen. Ik zeg blijf dicht genoeg bij jezelf dan kom je van zelf dicht bij anderen.

  En oh ja…haklanden is niet per definitie slecht want het gaat ook vooral om de fase er voor en er na…zeg maar de totale combinatie…en goede adviseurs zijn er velen 😉

  Kortom wordt het tijd dat we elkaar weer eens spreken en zien! Liefs, Stefan

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben pas dit jaar beginnen hardlopen, en ga nu in september meedoen aan mijn eerste “loopevent”. Spannend allemaal. En gek hoe verslavend zoiets wordt.

  Je liefde voor het hardlopen spat van je blog, heel motiverend voor een beginner. 🙂

  Like

 6. Super Petra dat je een goede reflex heb kunnen doen, hiermee krijg je niet alleen je motivatie terug maar geeft je ook inzicht waar het probleem met je heup vandaan kwam. Ik blijf het vol bewondering lezen hoe gemotiveerd je bent en hoe positief je in de “wedstrijd” blijft en niet bij de pakken neer gaat zitten. Tuurlijk zal het niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn maar toch…..
  Ik zal je vast niet in de massa van de DTD zien en daarbij is mijn tijd bij lange na niet zo goed als die van mij ben ik bang, ik red het net in 1:35, maar wie weet!
  Succes met je vervolg trainingen en blijf je leuke, gemotiveerde, positieve, vol energie zijnde berichtjes lezen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: