The power of Bling

Hardlopen, je doet het voor jezelf. Tenzij je Abdi of Björn bent, of Sunny. Dan doe je het voor een podiumplek. Maar over het algemeen lopen wij hard omdat we het leuk vinden, of om er zelf fitter of gezonder door te worden. 

Dan hebben we ook nog de golddiggers, de runners for the Bling. Want zeg nou eerlijk… Hoe mooi zou die ene medaille wel niet passen aan jouw wand? En wie zou er niet zo’n prachtige medaille van bijvoorbeeld Disney willen hebben?

Organisaties doen meestal nogal hun best om een echte mooie medaille te ontwerpen. Eentje die je, als je om je nek krijgt gehangen, nóg trotser maakt op je prestatie. 

Foto: Mari Durieux voor Runner’s World

Anderen houden stug vol met een traditioneel recept, zoals bijvoorbeeld de TCS Amsterdam marathon. Je weet precies wat je gaat krijgen. Ook dit jaar werd me de medaille omgehangen. Ik wist al hoe die eruit zag: 


De medaille van Amsterdam scheelt alleen in formaat (naar gelang de afstand die je hebt afgelegd) en wat tekst (en datum) per jaar. Easy Peacy. 

De mooiste bling die ik heb, is de medaille van de New York marathon van 2014. Dat komt omdat het mijn eerste was en ook meteen de laatste die ik mijn vader zou kunnen laten zien. De medaille zelf is zwaar en mooi ontworpen. Zelfs het lint eraan is mooi. 


De allerliefste medaille die ik heb, is er eentje die ik eigenlijk niet heb gehad. Na het finishen van de Zestig van Texel, was er een kleine deceptie. Zij reiken namelijk geen medailles uit! Je medaille is het finishen van dat lange stiefel-stuk. Je krijgt een warmhoud dekentje. Maar enkele dagen later kreeg ik een hele lieve verrassing: Doris had een medaille voor me laten maken en graveren! Zo ongelofelijk lief! 

Van links naar rechts: NY’14, RM’15, Berlijn’15, RM ‘16, Zeeuwse Kust ‘16, AMS ‘16, Zestig van Texel ‘17, AMS ‘17

Ik denk dat ik, doordat er geen medaille was bij de finish van Texel, heb gemerkt dat ik eigenlijk toch wel erg blij ben met die beloning na de finish. Ookal is het een lelijk ding, je kunt hem niet zomaar namaken en het staat voor alle energie en tijd die je erin hebt gestopt. Misschien zijn sommige medailles daardoor meer waard dan de andere. 

Ik heb ook een medaille die ik eigenlijk niet heb verdiend. Ik heb namelijk die van de “afsluitdijk open”, een evenement dat was afgelast op het laatste moment. Begin van dit jaar heb ik, mede omdat ik de medaille zo mooi vond, de afsluitdijk samen met Manon gelopen. Gewoon, omdat medailles er wel zijn om te verdienen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat er mensen zijn die cheaten tijdens een wedstrijd… oké, een klein bochtje afsnijden (maar dat moet ingecalculeerd zijn, toch?). Je kunt als je moedwillig een stuk afsnijdt, toch niet met overtuiging je medaille tonen? Het schijnt toch te gebeuren. Waar is dan je trots? 

Ik heb ondertussen best wat Bling bij elkaar gespaard, die zitten in een doosje in mijn kast. Mijn “schatkist” noem ik het. Alleen de marathon en de ZvT-medailles hangen aan een haakje aan mijn plafond. Elke dag als ik opsta, tik ik ze even aan en dat geeft zo’n mooi geluid. Daarvoor sta ik op, daarvoor trek ik mijn schoenen weer aan en ga ik weer een blokkie om. Want ik weet dat die medailles niet alleen een stukje bling zijn. Ze zijn hard werk, doorzettingsvermogen, bloed, zweet en tranen. Maar ze staan ook voor dankbaarheid voor vriendschappen, trainers, motivators, inspirators. 

Vandaag en deze week blijf ik nog even uitrusten van zondag, maar ik kan niet op wachten om weer een medaille te verdienen. 

Wat is jouw mooiste of meest dierbare medaille? 

3 gedachten over “The power of Bling

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een leuk artikel! Ikzelf merkte ook pas het belang van een medaille toen ik een keertje geen medaille kreeg. Ik had in Noorwegen een loodzware bergrun gedaan (1500 omhoog) en bij de finish was geen medaille. Toen zagen ze dat ik teleurgesteld was en hebben ze de medaille van vorig jaar gegeven. Het is de mooiste medaille die ik heb 🙂

    Like

  2. Je hebt wel een punt. Ik vind t zelf bij de finish ook een beetje dom, net als wanneer ik bij de start al die andere hollende middenmoters zie. Het lijkt onzinnig. Ik heb nu een peesblessure en de paar medailles die in het zicht liggen betekenen ineens meer voor me, het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je vaak en goed kan rennen of lopen.

    Like

  3. Wat een collectie om heel fier op te zijn! Mijn mooiste bling is die van Valencia, dat was mijn begin van lopen dat was de start van een leven door een andere bril! Een roze bril want lopen doet vriendschappen ontstaan, leert je doelen stellen,jezelf leren uitdagen… jezelf leren kennen en vooral het tot rust komen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: