Shut up and Breathe!

“Peet, geniet jij eigenlijk wel van het lopen?”  Dat werd me de afgelopen tijd vaak gevraagd. Ik had voor mezelf doelen gesteld, had er hard voor getraind, maar het resulteerde niet in de prestaties die ik voor ogen had. Heel goed bedoeld, maar mensen zeggen je dan: “ga toch eens genieten, dan komt het allemaal vanzelf” Sorry lieve mensen, dat is precies niet wat je wilt horen als je ergens hard voor werkt. “Genieten doe ik wel als ik mijn doel bereikt heb”. 

Zo gaat het ook snel in het dagelijks leven. We willen presteren, zijn bezig met zo goed, zo snel en zo lief mogelijk te zijn. Daarbij lopen we onszelf snel voorbij. We willen te veel en te snel. Ook ik. 
Mijn teamgenoot en oprichter van Mindful Running, Martijn Mensink, gaf vorige week een clinic tijdens ons teamweekend in de Ardennen. 
Ik wist in eerste instantie niet zo goed wat ik ermee aan moest. Mindful… ik loop juist om mijn mind “leeg” te maken.

 Maar daarbij denk ik vaak aan hoe ik moet lopen, is mijn houding correct, wat zegt mijn Garmin, is mijn hartslag wel in de juiste zone? 
Martijn leerde ons om eens te vertrouwen op onszelf. Wat voel je, ruik je, hoor je. Hij testte ons met het “vallen”. Durf jij je, gestrekt, naar achteren te laten vallen met het vertrouwen dat je teamgenoot je opvangt? Hij ging nog een stapje verder. Durf jij, met je ogen dicht, je te laten leiden door een oneffen terrein? 


Wat voel je nou eigenlijk? Tsja. Staan we daar nog wel eens bij stil? Hoe lang is het geleden dat jij je “inner child” hebt laten zien? Wij gingen gewoon tikkertje spelen. We hadden zo veel lol. 

Eerder had ik al eens gezegd dat ik doordat we met ons team van ASICSFrontrunner dingen deden, die ik normaal niet zou doen. Ik was zo bang geworden voor dingen. Wanneer heb jij voor het laatst gelachen? 


Een van de dingen die Martijn me heeft geleerd, is om anders te kijken naar mijn ademhaling. 

Wat is goed ademhalen? Ademen is zo vanzelfsprekend dat we er eigenlijk nooit bij stilstaan. Toch is goed ademen fundamenteel voor onze gezondheid. Wat betekent het als we ‘verkeerd’ ademen? En hoe profiteren we zo veel mogelijk van onze ademhaling?

 Kortademigheid, druk op de borst, duizeligheid, onrust, hyperventilatie, nek- en rugklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen, burn-out en vermoeidheid. Door verkeerd ademhalen ontstaan serieuze gezondheidsproblemen. Soms zijn er lichamelijke oorzaken, zoals een luchtweginfectie of een klaplong, maar meestal is verkeerd ademen het gevolg van (chronische) stress.

Bij ‘verkeerd ademen’ raakt de natuurlijke ademhaling verstoord, waardoor we te snel, te oppervlakkig en te hoog (de borst beweegt in plaats van de buik) ademen.

Bij een normale ademhaling ademen we niet meer dan acht à veertien keer per minuut rustig in en uit. Met name de onderste ribben en de buik bewegen, de schouders en borst blijven nagenoeg stil. Na iedere uitademing is er een korte adempauze.

Feit: goed in- en uitademen doen we altijd door de neus, behalve bij spreken, zware inspanning of verkoudheid. 

Ingebouwd luchtfilter

Koude, droge of vervuilde lucht kan de longen irriteren. Gelukkig beschikt ons lichaam over een ingenieus filtersysteem: de neus. Via de neus wordt lucht verwarmd, bevochtigd en gezuiverd. Verstopte neus? Probeer er toch af en toe doorheen te ademen. De luchtstroom onttrekt vocht aan de neusslijmvliezen, waardoor de neus sneller opengaat.

Als je aan het hardlopen bent en je kunt niet meer door je neus in- en uitademen, dan loop je te snel. Nou kun je dat best maken in de laatste sprint voor de finish, maar als je nog een stukkie moet, doe het dan door je neus! Op deze manier krijg je niet alleen de zuivere, gefilterde zuurstof binnen die je nodig hebt voor je prestatie, maar ook wordt er voldoende en op een efficiënte manier CO2 afgevoerd. Bijkomend voordeel: je kunt niet te snel lopen, waardoor je netjes in je lage hartslag blijft lopen. Waardoor je hele systeem leert goed om te gaan met de energie-systemen van je lichaam. 

Martijn liet ons zien hoe je dat kunt trainen: met een pleister op je mond. ‘T ziet er een beetje vreemd uit misschien, maar het werkt! (En ik ben nog nooit zo rustig geweest) 


Ik ben ervan overtuigd dat we ons lichaam nóg efficiënter kunnen laten functioneren door terug naar de basis te gaan. Dat is niet makkelijk, we laten ons door zoveel (af) leiden! In onze maatschappij is zoveel stress, we willen allemaal voldoen aan het ideale plaatje. Ook met hardlopen. Wat voel je? Kom eens echt tot jezelf als je loopt. Geniet! (Ja, ik zei het.)

Bedankt Martijn, ik heb genoten van je (korte) clinic! 

Ben je geïnteresseerd in Mindful Running? Of zit je liever op de fiets? Misschien ben je meer een wandelaar? Check http://www.mindfulrun.nl. Enneh… shut up and breathe!! 

Een gedachte over “Shut up and Breathe!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: