Body language

Wij zijn geen robots. Ons lichaam is zo’n mooi en complex ding, maar helaas werkt het niet altijd zoals je wilt en zeker als hardloper ben je erg blessuregevoelig. Helaas kun je dat niet met alleen een druppeltje olie oplossen.

Na de Zestig van Texel had ik veel last van mijn heupen en ben ik me gaan verdiepen in het waardoor en vooral ook: hoe kan ik het voorkomen. Ik heb, door hulp van de trainingen van teamgenoot Valentino en de run clinics van de ASICS Flagshipstore, mijn loophouding al heel veel kunnen verbeteren. Ik land ondertussen netjes op mijn midden/voorvoet in plaats van mijn hak. Je lichaam krijgt bij elke stap die je zet, ongeveer tussen de acht en zestien keer je lichaamsgewicht als “klap”te verduren. Als je een haklander bent, verlies je die kracht dus recht in je been en niet als voorwaartse kracht.

Daarnaast zijn de spieren van de gemiddelde hardloper lekker kort, want feitelijk maken we steeds dezelfde beweging. Eerder schreef ik al eens over de yoga- les die ik regelmatig volg in de Flagshipstore, dat lees je hier terug.

Tijdens ons weekendje in de Ardennen gaf mijn teamgenoot en (ex-) topatleet Dennis Licht een korte clinic over Pilates. Pilates, daar had ik zelf nog nooit een lesje van gevolgd, want ik zag alleen maar van die lenige, slanke mensen dat doen en het leek een beetje op ballet. Maar dan op de grond. Daarnaast moest je dat ook op blote voeten doen en ik hou liever mijn sokken en schoenen aan met die prachtige loopvoetjes van mij.

Wat is Pilates?
Dit is een trainingsmethode die geschikt is voor mensen die een betere fysieke conditie willen krijgen en een strakker en gebalanceerder lichaam.  Ze dragen bij aan de verbetering van spierproblemen en houdingsproblemen, maar ook aan flexibiliteit en zelfs een verbeterd uithoudingsvermogen. Bij yoga zijn de oefeningen vaak statisch, bij Pilates zijn het vloeiende bewegingen. Maaaaarrrrrr bij Pilates gaat het niet alleen over de bewegingen,  ademhaling hoort ook bij de oefening. De ademhaling ondersteunt de beweging, helpt je lichaam tijdens een oefening stabiel te blijven en zorgt dat je vloeiend kunt bewegen. Eén van de bekendste oefening uit Pilates is wel de “hundreds“. Nu zei ik dus al dat ik vind dat Pilates een beetje lijkt op ballet op de grond, misschien kwam het daardoor dat ik er wat moeite mee had om überhaupt aan een klasje te denken.

Foto: Andy Astfalck

Maar Dennis legde ons uit dat het heel erg interessant is voor hardlopers, om bepaalde oefeningen uit de 34 oefeningen die er bestaan, vaker te doen. Pilates brengt je terug naar de essentie van functionele stabiliteitsoefeningen. Je leert controle te krijgen over je ademhaling, maar vooral over je romp en beenspieren. En aangezien er per jaar bijna 700.000 hardlopers geblesseerd raken aan de beentjes, is het wel verstandig om even aandacht te besteden aan die rompstabiliteit, dat is je basis!

Die oefeningen moet je allemaal geleidelijk doen, met aandacht voor je ademhaling. Want anders hou je ze niet vol! Ookal weet ik dat ik een redelijke conditie heb, ik vind Pilates echt zwaar! En als je denkt dat je een goede rompstabiliteit hebt als je veel plankt…? Think again! Met planken train je maar een paar spieren van je core! Ach, zo leer je elke keer weer wat bij. Ik vind Pilates echt een aanvulling op het hardlopen, samen met yoga. Yoga om lekker te stretchen en (dus) je spieren te verlengen, Pilates om je spieren te versterken, je ademhaling te trainen en blessures tegen te gaan.

Foto: Andy Astfalck

Dennis geeft regelmatig clinics, dus check zijn site even: www.dennislicht.nl als je er meer over wilt weten! Oh… en ik heb met hem afgesproken dat hij me de komende maanden persoonlijk gaat begeleiden met mijn loophouding, dus check mijn insta- account als je mijn vorderingen wilt zien.

Oh en vergeet niet om ook even op Dennis zijn site te kijken… die man weet waar hij het over heeft!

7 gedachten over “Body language

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: