Voetjevrijen met de vloer

Wat is goed lopen? Loop je goed als je snel kunt lopen? Dat is één uiting. Maar er zijn genoeg lopers die een (soms vreemde) looptechniek hebben en tóch sneller over de finish zijn dan ik. Uithouding is een onderdeel van goed lopen. Daar kun je op trainen met behulp van een goed schema, waarin (zoals ik ondertussen zelf heb ondervonden) het trainen van de lage hartslagzones cruciaal is.

Een andere vorm van goed lopen is een mooie looptechniek. Je wilt namelijk zo efficiënt mogelijk lopen. Daarmee bedoel ik, dat je alle energie kunt omzetten in voorwaartse beweging. Dat kun je onder andere trainen met loopscholing. Niemand is hetzelfde gebouwd, er zijn maar heel weinig mensen die precies symetrisch zijn en daardoor kan de perfecte loophouding voor jou een andere zijn dan die voor mij.

Tijdens loopscholing maak je bewegingen die je lichaam (spieren/ gewrichten/ pezen/ hersenen) moeten aanleren. En dat doe je door het te doen. Vaak denk je er teveel over na, gewoon doen is het devies en uiteindelijk slijten die bewegingen -als het goed is- in jouw loopje. Nu ben ik zelf al bezig met loopscholing, weet ik -in theorie- wat een ideale looptechniek is, maar om jezelf daarin te coachen? Dat is vrijwel onmogelijk. Daarom liet ik Personal Trainer Dennis een uitgebreide analyse van mijn looptechniek maken.

Een perfecte looptechniek zorgt ervoor dat de kracht die je zet door je voet tegen de grond aan te duwen, je vooruit duwt. Kracht kan verloren gaan als je bijvoorbeeld te ver doorzakt in je heupen, je te lang aan de grond blijft of als je teveel horizontaal “terugbounct” in plaats van naar voren. Ik heb daar een online artikel over gevonden.

In elk geval.. Vrijdag, twee weken terug reisde ik me weer fit richting Apeldoorn, waar Dennis op mij wachtte met zijn pionnen en speedladder én een camera. Na een warming-up en de loopscholing, vroeg hij me om op verschillende tempo’s langs hem te lopen en dat ging hij filmen. Eerst in “warming-up”tempo, daarna op marathon-tempo, gevolgd door mijn 10 km-wedstrijd-tempo en op mijn allersnelst. Zo gezegd, zo gedaan.

De filmpjes die hij maakte, analyseerde hij en zag een heleboel!

loophouding

  • Hoofd: ik ga proberen om iets meer schuin voor me te kijken. (Wordt lastig, hoe moet ik dan al die fotografen gaan spotten 😉 )
  • Schouders zijn ontspannen
  • Arm-inzet ;  rechterarm zwaait iets meer naar binnen, maar niemand is symetrisch, ik ook niet en weet dat het een compensatie is.
  • Heupen: Ik zak iets meer door links dan door rechts. Ik hang een beetje over naar links en mijn lichaam zoekt balans. Ik vergeet mijn heupen “op te tillen”, waardoor ik een zittende houding krijg. Deze zou ik iets meer moeten opstrekken
  • Knieën: Ik zou meer vormspanning kunnen realiseren in de bovenbenen. Vooral de binnenkant. dat zorgt tijdens de landingsfase voor meer stabiliteit.
  • Enkels/ Voeten: (dit stuk ga ik even letterlijk kopiëren van de tekst van Dennis:) “Je land relatief op je tenen. Je bent te lief aan de grond. Als een ‘sluipmoordenaar’kom je stiekem voorbij lopen. Een iets vlakkere voetlanding kan een bijdrage leveren aan het verlengen van je passen en zelfs bij een kortere contacttijd die daardoor kan ontstaan aan een zuinigere loopstijl.”

Haha! Supermooi beschreven! Deze loper gaat dus netjes haar pilates- oefeningen doen voor het sterker maken van mijn heupen en binnenkant van de bovenbenen, loopscholing doen. Vooral lekker blijven skippen en kijken hoe ik mijn landingsgestel kan aanpassen. Toevallig staat er in de nieuwste Runner’s World ook een stuk over deze loopmechanica. (Runner’s World Nederland, maart 2018, bladzijde 24). Ik weet zeker dat Dennis weer een heerlijke lading oefeningen voor me heeft de volgende training!

Totdat ik het heb kunnen aanpassen…. kijk  uit! Deze stiekeme sluipmoordenaar kan, tot die tijd, zomaar gaan voetjevrijen als ze langs je loopt!

DSC_0092

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: