Running in circles

In cirkels lopen te lopen

Ken je dit gevoel? Je bent aan het lopen. Je kijkt alleen recht op de weg waarop je loopt. Je merkt weinig van wat er om je heen gebeurt. Je pace is relaxed en steady, daar zit geen enkele uitdaging in, je bent puur bezig met hardlopen. Je kijkt niet op je horloge, je praat niet met je medelopers. Dan opeens zijn er een x-aantal kilometers omgevlogen en heb je helemaal niet doorgehad dat je die kilometerborden bent gepasseerd.

Je bent gefocused. Je doet namelijk maar 1 ding en bent zo heerlijk bezig dat je alles om je heen vergeet. Je bent in een heerlijke Runner’s High van je keurige perfect constante pace.

Ik hou ervan als dat gebeurt. Ik moet eerlijk zeggen, dat overkomt me best vaak. Hoe ideaal zou het zijn als je dit de hele race zou kunnen vasthouden? Helaas is dit voor mij vaak een onderdeel van een race, want ik kan deze concentratie/ontspanning niet de gehele race vasthouden.

Mijn loopmaatje stuurde me een echt interessant stuk door. over de concentratiecirkels van de Duitste sportpsycholoog Eberspächer. Die beschreef precies mijn gedachtengangen. En kennelijk heeft iedereen met deze processen te maken. Als je hiervan bewust bent, kun je jezelf wellicht herpakken en het proces omdraaien, zodat je inderdaad je doel kunt bereiken.

De binnenste cirkel is de ideale situatie, zoals ik die hierboven beschreef. Stoorzenders uit je omgeving zijn compleet weggevaagd. Eén focus, één taak.

De tweede cirkel staat voor de afleidingen uit directe omgeving. Bijvoorbeeld irriterende lopers voor je, doordat ze bijvoorbeeld aan het praten zijn of naast elkaar lopen  of iemand zijn muziek die veel te hard gaat. In deze cirkel zit je ook als je met fysieke ongemakken te maken krijgt. Bijvoorbeeld dat je naar de dixie moet, of dat de zon te warm in je ogen schijnt. Dat die tegenwind toch wat krachtiger is dan je dacht. Op dit moment kun je best wel zelf je focus herpakken, maar dat heb je volledig in eigen hand.

De derde cirkel… “Eigenlijk zou ik veel sneller moeten lopen als ik die PR wil pakken, hoezo loop ik niet meer met die snelle lopers mee”. In deze cirkel wordt je afgeleid door de gedachte hoe het eigenlijk zou moeten zijn. Je vergelijkt de meest ideale situatie met de werkelijkheid. En meestal wordt je daar niet vrolijk van. Je bent de grip aan het verliezen. Je bent jezelf verwijten aan het maken. Had ik nou maar beter die heuvels getraind, of even doorgezet tijdens die intervaltraining.

Rondje 4. Het gaat nu niet meer over je doel bereiken, maar puur over winnen of verliezen.  “Oeps.. Als ik nu niet doorloop, kan ik wel fluiten naar dat PR…

Cirkel 5: Wat zijn de gevolgen als ik niet die PR haal/ als ik die race niet finish. Wat moeten de mensen die met me hebben meegeleefd wel niet denken? Wat zou ik een enorme faler zijn. Kan ik mezelf dan nog wel recht in de ogen aankijken?

Cirkel 6: Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Je doel is volledig uit het zicht, de meerwaarde is verloren gegaan en je deelname zie je als pure tijdsverspilling. Het vergt enorm veel energie om jezelf te herpakken. Uitstappen kan een acceptabele optie zijn. DNF.  Dat wil je echt niet. Tenzij je een echte blessure te pakken hebt.

Herken je deze cirkels? Er ging voor mij een wereld open. Ik herken alles en kan gewoon ook precies aangeven wáár ik in een race de gedachten had.

cirkels eberspacher

Omdenken

Oké.. Nu weet je dus hoe je gedachten werken tijdens een race. Maar hoe kun je nu toch zorgen dat je weer lekker in de eerste cirkel komt, lekker loopt en als resultaat wellicht toch die PR binnenharkt? Je presteert nou eenmaal beter als je niet wordt afgeleid en gewoon lekker loopt te lopen.

 • Probeer afleidende omstandigheden te negeren of te accepteren. Je hebt er vaak geen invloed op, dus maak je er niet druk over
 • Onthoudt echt storende zaken en bedenk dat je een organisatie daarop aanspreekt na de race. Daardoor kun je ze voor  nu loslaten.
 • Wees bewust van de oorzaak van het gebrek aan concentratie. Door de bewustwording kun je je focus vaak de goede richting insturen.
 • Vraag jezelf af of je twijfel of angst terecht is. Je kunt de race best finishen! Voetje voor voetje… dan kom je er wel. Die medaille wacht op je!

Je prestaties zullen met sprongen vooruit gaan als je hoofdzaken en bijzaken goed van elkaar leert scheiden. Je kunt je aandacht sturen naar het belangrijkste aspect van dat moment: het lopen. Bewustwording is daarbij essentieel.

Hoe doe de ge da?

Ik heb bedacht dat ik, net zoals ik tijdens mijn eerste marathon deed, een paar woorden op een lint ga schrijven die me helpen mijn focus te herpakken. Mijn focus woorden zijn: GÁÁN, rechtop lopen, buik aanspannen, armen (langs je lichaam)  en Passen aanpassen. De woorden die Dennis mij tijdens mijn trainingen altijd influisterd. Gewoon. Alleen goed lopen. Die woorden wil ik als een mantra gebruiken tijdens mijn races.

Daarnaast wil ik gaan “prioritizen”. Wat is mijn doel? Het lopen van een PR. Wat is mijn secundaire doel? De race finishen, de bling binnenhalen. (De Olympische Spelen halen) (grapje natuurlijk, dat laatste)

Ik wil mijn race in stukjes opdelen. Dit had ik al eens vaker gehoord, maar heb het eigenlijk zelf nooit gedaan. Ik wil 8 stukjes van 5 kilometer gaan lopen en een beetje. Dit kan van waterpost naar waterpost zijn, maar ook van gelletje naar gelletje. Want die moet/wil ik ook elke 5 kilometer nemen. Dat is me goed bevallen tijdens Limassol. Dat wordt mijn afspraak met mezelf.

Ik ga een marge inbouwen voor onverwachte zaken. Dixie bezoek, of langer tijd bij een drankpost. Die ga ik incalculleren bij mijn beoogde finishtijd.

Eyes on the price

Nu ik dit schrijf, besef ik me dat er vaker mensen dit tegen me hebben gezegd. Bijvoorbeeld Martijn Mensink, de oprichter van Mindful Running en tevens mijn teamgenootje. Focus op je ademhaling, hoe je je voelt en hou op met denken. Ook Chris Berendse, die 32 kilometer naast me heeft gelopen tijdens de TCS Amsterdam marathon:  “Adem in Adem uit, laat alle negatieve gedachten gaan, Peet. Jij kan dit, visualiseer dat” En recent heb ik hele fijne gesprekken gehad met Janneke Poort, mijn loopmaatje waarmee ik mijn duurloop door Deventer liep. “Jij moet leren omdenken! “.

Aan mijn training ligt het niet. Misschien wel aan het warme weer en mijn snelle start in Limassol. Als ik nu terug denk in welke cirkels ik heb gelopen, dan weet ik dat ik me weer puur moet gaan focussen. Da’s best lastig voor zo’n stuiterbal als dat ik ben.

Nu ik weet dat de cirkels van Eberspächer bestaan, in mijn hoofd zitten en dat ik er wat mee kan, ga ik het eens uitproberen in Parijs. Wellicht helpt deze blog jou ook om jouw doel te halen.

Bedankt lief loopmaatje, dat je deze inzichten met me wilde delen!

Omdenken vanaf mile 14!!:

e0fa742805be0ed492f0e6062e776c39

10 gedachten over “Running in circles

Voeg uw reactie toe

 1. Wat een interessant artikel! Inspirerend vooral. Tijdens de marathon van Rotterdam vorig jaar kreeg ik het zwaar en daarom ging ik op mijn telefoon kijken, dacht ik. Misschien is het wel andersom; was ik al afgeleid door iets anders en kreeg het daardoor zwaar. Toch heb ik nog de eigenwijze gedachte dat het best fijn kan zijn om gedurende 42 km even wat afleiding te hebben. Ik bedoel, 42 km…
  Ik loop zondag ook in Parijs! Leuk om iemand te hebben gevonden die ook gaat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Thanks voor je reactie! Ja, ik kan ook geen 42km helemaal gefocussed blijven hoor (denk ik)! Maar ik ga het wel proberen. Lekker muziekje op, genieten van het parcours. Iedereen waarschuwt me voor de tunnels langs de Seine, daar ga ik proberen alleen op mijn ademhaling te letten en te gaaaaaan! Jij heel veel succes zondag! Zet ‘m op!

   Geliked door 1 persoon

 2. Hee Petra,
  Ik heb hem gelezen; Heel erg herkenbaar inderdaad. Ik ben zo bezig met alles wat ik moet dat ik totaal niet meer geniet van het lopen en daardoor continu niet goed kan concentreren. Zo had ik vandaag een training voor een lange duurloop en dat begint al met; Ik zit in de nachtdiensten dus ik ben vermoeid; dus lopen zal wel niet gaan en dan vervolgens liever niet willen lopen. Dan vervolgens; bij je halve marathon heb je zo hard gefaald dus als deze duurloop al niet wil dan wil nog een halve helemaal niet meer. Ik start dus eigenlijk al vanaf cirkel 3/4 en begin helemaal niet geconcentreerd. Geeft wel heel erg veel inzicht. Want mijn lichaam trekt het lopen prima alleen in mijn hoofd denk ik continu van niet. Ik hoop dit wetende weer een beetje meer loopplezier te krijgen.
  Groet,
  Bianca

  Like

 3. Hallo Petra,

  Bedankt voor je artikel. Erg duidelijk. Ik begin met lopen al zovaak in cirkel 3 of 4 waarbij ik het mijzelf al aanpraat dat het toch niet gaat lukken. Hoop dat dit mij meer sturing en focus kan geven.

  Groet
  bianca

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

<span>%d</span> bloggers liken dit: