Van Gifbelt naar Tempel

Na een marathon ben ik Rungrey. Onwijs hongerig naar alles wat verkeerd is. Koekjes, snoep, chips, de hele bups. Daarvoor lukt het me altijd heel goed om mager, volkoren en gezond te eten. Nu ik vlak na elkaar 2 marathons heb gedaan, kan ik wel stellen dat ik een hele maand vooral aan het stapelen en slecht eten ben geweest. Ik voel me dan ook echt slecht, mijn huid ziet er niet uit en ik kan de hele dag door eten.

Mijn lieve buurvrouwtje Nofar is echt een horecadier, met alle geneugtes die daarbij  horen. Roken, drinken, lekker (vaak slecht) eten. Zij wilde er ook vanaf en had het boek “Van Gifbelt naar Tempel” in haar bezit. Ik was meteen nieuwsgierig, want ik vroeg me af wat ik nog beter zou kunnen doen dan gezond en regelmatig eten, veel water drinken en regelmatig sporten.

Dit zijn de regels van het boek:

 1. Geen gluten meer. Persoonlijk had ik hier het meeste tegen. Ik werk in een restaurant en word er soms gek van, die mensen die opeens glutenvrij gaan eten omdat ze zeggen dat ze er allergisch voor zijn. Het boek legt uit dat het eigenlijk een test is van 28 dagen zonder, zodat je kunt merken of je er gevoelig voor bent. Dus oké, 28 dagen, moet lukken.
 2. Geen suiker meer. Dit vind ik een hele goede. Als er iemand een suikerverslaafde is, dan ben ik dat wel. Gek op snoep! Voordat ik ging hardlopen, had ik een behoorlijk overgewicht. Samen met New Fysic is het me toen gelukt om 25 kg af te vallen. Daarbij mocht ik ook geen suiker eten. In bewerkt voedsel (pakjes, zakjes, potjes) zitten vaak suikers of suikervervangers. Die net zo slecht zijn. Ik ben dus al bekend met het “zonder suiker koken”. Nu alleen de snoeppot nog dicht laten.
 3. Geen keukenzout meer gebruiken. Je mag alleen ongeraffineerd en natuurlijk zout gebruiken. Sowieso is teveel zout niet zo goed, je houdt er ook vocht door vast. Dit zal wel even wennen worden.
 4. Geen kleur- geur en smaakstoffen. Geen conserveringsmiddelen, emulgatoren of smaakversterkers meer. Logisch, wat een troep is dat wel niet.
 5. Geen koemelkprodukten. WHUUUUUUUTTTTT?? Hoe moet ik nou aan mijn eiwitjes komen na een training? Ik ben dol op mijn bakkie magere kwark.
 6. Geen caffeïne. Grrrrr ook geen bakkie meer in de ochtend
 7. Geen vlees. Ook geen kip.
 8. Geen alcohol. Dat wordt de nuchterste koninsnacht ever! Oh.. en ook bevrijdingsdag. Zal ik nog even wachten? (nee natuurlijk niet!!)
 9. Geen witte rijst. Volkoren mag wel
 10. Geen aardappelen zonder schil.
 11. Geen soya. Maar dat is logisch, want dat zijn ook gluten.

Nou.. dat worden 4 pittige weken! Maar wat mag ik dan wel? Ik mag alle groenten, fruit, glutenvrije granen (waaronder dus Teff, daar schreef ik al eens eerder een blog over, die kun je hier teruglezen), ongezouten en ongebrande noten, zaden, kiemen, zilvervliesrijst, eieren, vis, geiten- en schapenzuivel, peulvruchten en gefermenteerde soja produkten, die glutenvrij zijn.

Naast al deze strikte dieetdingen, is het de bedoeling dat je goed blijft bewegen en zorgt dat je aan je dagelijkse behoefte komt van eiwitten, koolhydraten en vetten. (plus vitamines en vezels)

Ook wordt koud afdouchen en afborstelen aangeraden.

Op zich is het grootste deel van deze regels niet onbekend voor me. Ook het koud afdouchen (dat mij bekend werd na de Wim Hof methode (je weet wel, die iceman) en kan ik me in heel veel van dit boek vinden.

Wat ik ermee wil bereiken? Ik wil graag kijken of ik me beter voel, gedetoxt en of ik er toevallig ook nog een beetje door kan afvallen. Daarnaast ben ik een echte vleeseter en wil ik zien of ik ook 28 dagen zonder zou kunnen. Het is in totaal een echte challenge.

Het is vooral de bedoeling van het boek dat je je bewust bent, wat je nou eigenlijk eet. Want je bent wat je eet, is het niet? En als ik me er uiteindleijk weer beter door voel, dan is de challenge geslaagd.

Dus… Laat ik dit maar eens doen.

Doe je met me mee?

In het boek wordt alles heel goed uitgelegd en er staan mega veel lekkere recepten in. Je kunt het bij Bol.com kopen of natuurlijk bij de échte boekhandel.

Laat je een reactie voor me achter als je mee gaat doen?

6 gedachten over “Van Gifbelt naar Tempel

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: