Als kleine pijntjes groot worden

Na de runner’s knee die ik kreeg door te snel opbouwen en binnen een half jaar mijn eerste halve marathon liep, de heupblessure die ik kreeg door slechte looptechniek en overtraining na het trainen voor en het lopen van de Zestig van Texel, dacht ik mijn lesje wel te hebben geleerd, maar als kleine pijntjes groot worden, dan ben je al weer te ver.

Wij lopers denken elke keer dat het bij ons wel anders zal lopen. Dat we gewoon door kunnen lopen bij kleine pijntjes. Maar ik heb het deksel  flink op mijn neus gekregen. Vandaag heeft mijn fysio het me verboden om in de komende tijd hard te lopen.


achilles

Achilles

was een zoon van Thetis de zeenimf. Hij werd geboren uit het huwelijk tussen koning Peleus en Thetis. Eigenlijk hadden de goden Zeus en Poseidon wel met haar willen trouwen, maar toen ze hoorden dat haar zoon machtiger zou worden dan zijn vader huwden ze haar snel uit.

Thetis was zeer bedroefd over de haar opgelegde sterfelijkheid en gooide de eerste zes kinderen die ze kreeg in het vuur Koning Peleus wist te voorkomen dat ze datzelfde met  Achilles deed. Thetis begon na een tijdje zelfs van Achilles te houden en was bang hem te verliezen vanwege zijn sterfelijkheid. Ze dompelde hem daarom onder in de rivier de Styx die hem onsterfelijk maakte. Terwijl ze dat deed hield ze Achilles vast aan zijn hiel, zodat alleen dat stukje van zijn lichaam voortaan nog kwetsbaar was. Tijdens de Trojaanse Oorlog sneuvelt Achilles. De Trojaanse prins Paris raakt hem met behulp van de god Apollo met een pijl in zijn hiel. De term Achilleshiel heeft zijn oorsprong in deze geschiedenis en staat voor kwetsbare plek.


Hardlopen doet me pijn

Bij de Achillespees- pijntjes kun je verschillende fases onderscheiden:

1 Alleen pijn na het sporten.

2 Ook pijn als je begint met sporten

3 Ook pijn tijdens het sporten.

4 Zelfs pijn in rust.

Op dit moment zit ik in de derde fase. Hardlopen doet me pijn. Hoe ik daar ben gekomen? In de eerste fase voelde ik natuurlijk wel wat als ik getraind had, maar dacht dat het lag aan de goede training die ik had gedaan. Ik was voor het eerst bezig met snellere stukken na de langzame lange duurlopen die ik na Texel had gedaan. Ik was bezig met van mijn haklanding af te komen en wist dat er wel wat reactie kon komen in de kuiten. Ik wachtte het netjes af tot het weg was (meestal al een dag of max 2 dagen later) Omdat de marathon van Valencia er toch aan kwam, moest ik af en toe deze kleine pijntjes van mezelf negeren, want die marathon loopt zichzelf niet.

finishfoto2

Toen ik ook nog besloot om daarvoor gezellig de marathon van Amsterdam ook even te doen, moest ik nog sneller opbouwen en negeerde ik alle pijntjes sowieso. Na Valencia heb ik lekker rustig aan gedaan, Pijn ging weg, niks meer aan het handje. Vanaf december kreeg ik het schema voor Limassol. Dat heb ik netjes gevolgd. Het zorgde ervoor dat ik rustig liep en zelfs minder dan ik gewend was. Ik had nergens last van. Alleen de laatste lange trainingen zorgden ervoor dat ik daarna echt last kreeg van mijn Achilles. Maar laten we eerlijk zijn, die dertigers gaan je sowieso niet in de koude kleren zitten.

Na Limassol kreeg ik de kans om Parijs te lopen. Ik voelde me fit en had onwijs veel zin om daar dan eindelijk te laten zien waar ik voor getraind had, want dat was wel een beetje mislukt in Limassol. Parijs vloog ik en die ging heel lekker. Helaas geen PR, maar het was wel dichtbij.

Doordat ik leuke vrienden had gemaakt in Limassol, kreeg ik ook de kans om de marathon van Stockholm te lopen. Die zat eigenlijk echt niet in de planning en zou echt te snel zijn na Parijs, maar ach.. die kleine pijntjes zijn negeerbaar en ik ben niet van suiker. Helaas had ik een DNF in Stockholm. Niet door mijn Achillespees, maar door een heatstroke.

IMG_1493-186sdfsd

In die tussentijd voelde ik mijn pijntje vooral als ik begon met lopen, maar als ik eenmaal bezig was, voelde ik het niet meer. De afvalstoffen werden weggewerkt als ik aan het lopen was en er was dan niks aan het handje. Daarna kon ik soms bijna de auto of trein niet uitstappen door de stijve kuit/achillespees.

Na Stockholm kwam de cursus tot hardlooptrainer. Dat betekent: veel skippings, loopsprongen en vooral veel bewegingen die belastend zijn voor de kuiten. Ook trainde ik ondertussen voor de Berlijn marathon. In de tussentijd maakte ik ook nog een gekke bokkensprong door op schoenen te gaan lopen met een veel te lage drop.

Je begrijpt het al…  alle pijntjes zijn genegeerd onder het mom: “ik ben toch niet van suiker”.

Nu moet ik lekker op de blaren zitten en vooral heel veel alternatieven bedenken. Ik ben zelf geen groot fan van fietsen. Als ik zou gaan fietsen, mag ik dat alleen op rustig tempo doen. Dat komt mooi uit, want ik zal mijn trainingen die ik geef nu toch per fiets moeten doen. Ik mag niet roeien, want dan zet je ook af met je kuiten. Ik mag niet springen.

spring

Het wordt de crosstrainer met krachttraining plus de oefeningen die ik van mijn fysio moet doen.

Aan iedereen die een klein pijntje voelt ergens… negeer het niet en vraag je trainer om advies!
… het advies van een voorlopig niet lopende Peet.

14 gedachten over “Als kleine pijntjes groot worden

Voeg uw reactie toe

 1. Zo verschrikkelijk balen. Ik weet wat je doormaakt, zelf ook sinds begin van dit jaar met deze blessure te maken. Begint nu langzaam aan weer bergop te gaan. Maar het blijft voorlopig bij echt rustig aan opbouwen.
  Nog tips van jouw kant t.a.v. goede oefeningen etc. die de opbouw helpen?

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoi Petra, mooi verwoord en een terechte waarschuwing. Zelf kon ik dit jaar door een blessure nog maar net aan de RopaRun mee doen. Veel sterkte met herstel en wellicht tot ziens. Enthousiaste groet, Jeroen (Biga)

  Geliked door 1 persoon

 3. Hoi Petra, wat balen zeg en helaas alles wat je schrijft herkenbaar. Ik ben zelf gelukkig net op tijd hersteld van zo’n waardeloze achillespees blessure die bijna mijn droom om een supermarathon in Valencia 2 december te lopen aan diggelen had gegooid. Mijn verhaal en aanpak deel ik graag met je, wellicht geeft het ook anderen ideeën. Ik wens je i.i.g. succes en een spoedig herstel.

  Like

 4. Hoi Petra, balen zeg! Ik miste je al op Strava. Ik wens je veel sterkte en wijsheid. Ik heb ook een tijdje een peesblessure gehad, en het heeft echt geholpen om het alle tijd te geven. Stay strong!

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Petra,

  Wat een pech, maar helaas zo herkenbaar wat je schrijft. Ook ik heb de kleine pijntjes genegeerd en veel te fanatiek verder getraind waardoor ik nu ook aan het herstellen ben van een Achilles blessure. Gelukkig maar aan 1 voet, maar daardoor niet minder erg. Na een tijdje stilgelegen te hebben met fysio en nu sinds kort met acupunctuur kan ik weer voorzichtig dribbelen en dat gaat goed. Alleen tussen de oren schuilt het gevaar van meer willen … ik herken ook deze frustratie bij je. Mijn planning om in April mijn (eerste) marathon van Zeeuws Vlaanderen te gaan lopen kan ik denk ik wel vergeten helaas. Mocht je weer eens in Vlissingen zijn of in Terneuzen dan dribbel ik graag eens een stukje met je mee.

  Succes met je herstel!

  Groet,
  Robert

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: