Het zal je niet ontgaan zijn, ik heb een blessure en ben er langzaamaan van aan het terugkomen. Hoe komt het dat je zomaar een blessure kunt krijgen? Dat kan door verschillende dingen komen, maar meestal komt het doordat bepaalde spieren dis-balansjes in je lichaam moeten opvangen en daardoor oververmoeid raken en daardoor geïrriteerd. Ik ben, om blessures in de toekomst vóór te zijn, naar de fysiotherapeute Pauline gegaan, die consult houdt boven de Runnersworld Rotterdam, waar ik werk. Run Your Body, before is ruins you!
In hardloopland kom je verschillende blessures tegen: overbelastingsblessures (die de grootste categorie vormen in onze sport en acute blessures, die onder andere kunnen ontstaan door slecht warming-up en misstappen.
Er zijn drie (belangrijke) factoren die zorgen voor het ontstaan overbelastingblessures zijn:
- Misalignment
- Spier disbalans (muscle imbalances)
- Overtraining
Misalignment
Misalignment kan het beste vertaald worden als scheefstand. Dit kan de oorzaak zijn van (aangeboren) afwijkingen, een verkeerd bewegingspatroon, trauma’s en (eerder) opgelopen blessures.
Een ongeluk (trauma) of blessure kan er voor zorgen dat bindweefsel (connective tissu) dat (o.a.) de wervelkolom bij elkaar houdt, beschadigt raakt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot scheefstand, en degeneratie (vermindering van functie). Als hier niks aan gedaan wordt, dan wordt de scheefstand alleen maar erger.
Onder misalingmenet verstaan we ook verkorte en/of verzwakte spieren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verkeerd bewegingspatroon, of een zittend beroep. Dit heeft tot gevolg dat bepaalde delen van het lichaam scheef gaan staan (bekken, schouders). Hierdoor moeten andere spiergroepen de functie van de verzwakte/verkorte spieren overnemen. Met als gevolg een verhoogde belasting op deze spiergroepen wat kan leiden tot klachten (stijfheid, pijn en verlies van functie)
Spier disbalans
Het functioneren en bewegen van het menselijk lichaam vereist een balans tussen de spierlengte en spiersterkte tussen tegengestelde spieren rond een gewricht. Een normale hoeveelheid tegenkracht tussen de agonistische spieren (buigende spieren die beweging veroorzaken) en antagonistische spieren(strekkende spieren die tegen de beweging van de agonistische spier inwerkt) is nodig om het bot in het midden van het gewricht te houden.
Spier disbalansen (muscle imbalances) ontstaan wanneer de tegengestelde spier te zwak of te stijf is. Hierdoor geeft de spier niet de juiste hoeveelheid kracht die nodig is om het gewricht stabiel te houden.
De instabiliteit kan leiden tot een verkeerde houding, waarbij disfunctionele bewegingen (kunnen) leiden tot overbelasting van bepaalde spieren waardoor deze vatbaarder zijn voor blessures.
Overtraining
Overtraining is een fenomeen waarbij je een lange termijn daling hebt in je prestaties. Het komt voor als gevolg van een verstoorde balans tussen de trainings- en non- training stressoren. Het komt niet alleen voor bij topsporters, maar ook bij mensen die in te korte tijd hun trainingsbelasting te veel opbouwen.
bron: www.coachmefit.nl
Soms weet je niet hoe je lichaam staat, welke spieren je teveel gebruikt en welke te weinig. Zoals ik. Als je ooit een blessure hebt gehad, is de kans groot dat je de andere kant beter bent gaan trainen, zodat die kant de pijntjes voor je heeft verminderd. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht, want die kant moet dan teveel doen, waarbij er ook weer een grotere kans op blessures ontstaat.
Vandaar dat Pauline van fysiotherapiepraktijk Run Your Body een interessante test heeft opgesteld, speciaal voor hardlopers. Ze kijkt naar de stand van je enkels, knieën, heupen, wervelkolom en je schouders. De hele rits die je gebruikt bij het hardlopen. Met diverse functietests onderzoekt ze waar de zwakke schakels zitten. Die krijg je dan netjes in een rapportje thuis gestuurd. Maar daar blijft het niet bij! Want het is leuk dat je weet wat je zwakke schakels zijn, maar het is belangrijker om ze sterker te maken, zodat je blessurevrij kan blijven. Dus Pauline geeft je oefeningen mee die je zelf thuis of in de gym kunt uitvoeren.
Als hardlooptrainster vind ik eigenlijk dat iedere hardloper een keer zo’n test zou moeten laten afnemen. Want serieus… thuis zitten met een blessure sucks. Voorkomen is beter dan genezen. Wil je meer weten over deze bodyscan? klik hier.
Maar nóg beter: boek meteen een scan bij Pauline, via Run Your Body
Met Lopen met een Lach komt er 3 januari een actie, waarbij er 3 (!) van deze scans worden verloot, houd de pagina in de gaten!
Heel interessant.
LikeGeliked door 1 persoon
Heel interessant en ik houd je blog zoals altijd in de gaten, want zo’ n scan wil.ik geef wel graag winnen!
LikeGeliked door 1 persoon